zondag, juli 14, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsStadsdebat IJsselkogge: Veel enthousiasme, maar ‘doe het goed’

Stadsdebat IJsselkogge: Veel enthousiasme, maar ‘doe het goed’

-

De belangrijkste conclusie van het drukbezochte stadsdebat over de terugkeer van de historische IJsselkogge was: de IJsselkogge verdient een plek in Kampen, mits we het goed aanpakken. Het historische wrak en de verhalen van de Hanze kunnen een uithangbord zijn voor de stad. Dat is belangrijk voor ondernemers en als samenbindend verhaal voor alle Kampenaren.

Op 21 maart organiseerden CDA en D66 samen een openbaar Stadsdebat over de waarde en het belang van het behoud van de IJsselkogge voor Kampen. Volgens de beide fracties wordt tot nu toe te weinig stilgestaan bij wat de positieve betekenis van een terugkeer van dit schip uit de 15e eeuw voor Kampen kan zijn. De discussie dreigt volgens hen te verworden tot een simpele discussie over geld.

In een volle Sint Annakapel bediscussieerden Kampenaren samen met een gespreksleider drie uitgesproken stellingen over de toekomst van de IJsselkogge. Over een aantal zaken waren de bezoekers eensgezind: de IJsselkogge is een unieke vondst waar Kampenaren trots op kunnen zijn. En als je die in Kampen gaat exposeren dan moet je dat goed doen.

Dat zou kunnen met een groot Hanzemuseum of -nog beter- in verbinding met de rest van de stad. Met de andere musea, de Bovenkerk en het Gotisch huis bijvoorbeeld. Een van de deelnemers zei: “Je moet die IJsselkogge niet zomaar ergens in een vitrine neerzetten. Dan komt niemand kijken. Daar wordt Kampen niet beter van.” Geloven in eigen kunnen vond een ander: “Er is zoveel deskundigheid en energie in Kampen. We moeten samen met onze ondernemers, culturele sector de schouders eronder zetten.”

Over de waarde van de IJsselkogge leefden veel ideeën: als levende geschiedenis, maar zeker ook om bezoekers naar Kampen te trekken en als trots uithangbord voor de gemeente. En als onderdeel van een samenbindend verhaal voor alle inwoners.
Vooral de aanwezige ondernemers wezen op het belang van het trekken van bezoekers en als marketinginstrument voor Kampen. “De levendigheid is belangrijk om al het moois in de gemeente in stand te houden.”

Gemeenteraadslid Jacolien van de Wetering (CDA) was onder indruk van het enthousiasme van mensen. “Je hoort hoe trots men is op de IJsselkogge en hoeveel energie er is om daar wat moois van te maken voor Kampen. Het schip is zo belangrijk voor onze ondernemers of voor een samenbindend verhaal. De ideeën en positieve energie helpen ons enorm bij het nemen van een besluit.”

Edward Boon van D66 valt haar bij: “Dat enthousiasme, dat moeten gebruiken. Zoals iemand zei: ‘Een IJsselkogge zonder context is geen erfgoed.’ Je moet er iets mee doen. De gemeente moet ondernemers, de culturele sector en andere inwoners erbij gaan betrekken. Het moet een gezamenlijk verhaal worden. En dan gaat het niet over groot, maar over goed.”

In de komende maanden komt het college met voorstellen voor locatie en wijze van tentoonstellen. In juli zal de raad dan een besluit nemen op welke wijze de IJsselkogge naar Kampen zal terugkeren.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen