Stadsomroeper Bertus Krabbe tweede van Nederland

Bertus Krabbe - Stadsomroeper

Kampen heeft de op een na beste stadsomroeper van Nederland !

Tijdens de Nationale Stadsomroeper Kampioenschappen moest onze Stadsomroeper Bertus Krabbe de omroeper Jan Sjoerd de Vries uit Sneek voorlaten, deze werd uitgeroepen tot beste stadsomroeper van Nederland. Derde werd Piet Schuijn uit Hattem.

Krabbe is sinds 2011 Kampens stadsomroeper. Begin 2012 is hij lid geworden van de Eerste Stads- en Dorpsomroepers Vereniging van Nederland. Deze vereniging organiseert in Nederland en België concoursen. In zijn eerste jaar heeft Bertus het al ver geschopt en is hij derde geworden van Nederland en de Lage Landen. In verschillende plaatsen wist hij ereprijzen weg te slepen

De hedendaagse omroeper  (Bron: Het Omroepersgilde)
Vroeger was het zo dat een omroeper goed bekend moest staan, geen dronkelap mocht zijn en geen problemen mocht hebben met de Schout en de Schepenen. Men werd omroeper uit armoede om zodoende wat geld bij elkaar te verdienen. De omroeper van vroeger ging zeer sober gekleed. Vaak in een boerenkiel of een zwart pak met pet en klompen.
Tegenwoordig is het zijn van omroeper geen bittere noodzaak meer, maar een hobby. Omroepers worden beschouwd als ambassadeurs van hun woonplaats en/of gemeente. Zij worden ook ingehuurd door diverse soorten organisaties en worden door hen ingezet ter opluistering van allerlei festiviteiten.
In diverse gemeenten worden onze omroepers ingezet om bijvoorbeeld raadsvergaderingen aan te kondigen of om de bevolking op te roepen om te gaan stemmen. Verder zijn er burgemeesters, die hun omroepers meenemen naar officiële bijeenkomsten.