Stadswandeling Bevrijding & Wederopbouw

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingezonden bericht

Stadswandeling Bevrijding & Wederopbouw

Op maandag 18 april organiseert cultuurZIEN een stadswandeling. De wandeling start om 14.00 uur aan de Ijsselkade (Hellemanplein) en duurt ca. 1,5 uur.

De deelnamekosten zijn € 10, – p.p. , maximaal 10 deelnemers. Vooraf aanmelden voor deelname kan via kunst@cultuurzien.nl of bel (038)331 10 24. Kijk voor meer informatie cultuurzien.nl .

Op 17 april 1945 verschenen de Canadezen in Kampen en werd de stad bevrijd. Daarna begon de wederopbouw van de stad en de samenleving. Een nieuwe tijd brak aan voor Kampen. De Hanzewijk, de wijken West en Zuid 2 werden gebouwd. Het gevolg was leegloop en verkrotting van de binnenstad. Ook de middeleeuwse binnenstad ontkwam daarna niet aan een moderniseringsgolf.

In de eerste decennia van de 21e eeuw werd veel architectuur uit de Wederopbouwperiode weer gesloopt. Recente voorbeelden zijn de duplexwoningen langs de Rozen- en Anjerstraat, de MAVO-zuid aan de Ebbingestraat en Huize Margaretha aan de Burgwal. Gelukkig is er ook nog veel Wederopbouwarchitectuur blijven staan. Bijvoorbeeld de Eben-Haëzerkerk uit 1965 aan de Buitennieuwstraat (foto).


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.