Intieme portretten in Voormalige Synagoge
Stedelijk Museum Kampen opent tentoonstelling met werk van Wendelien Schönfeld

Waar je tegenwoordig op zijn minst de Kilimanjaro beklommen moet hebben om niet saai gevonden te willen worden, brengt Wendelien Schönfeld een ode aan de momenten, waar uiteindelijk alle avontuur begint, van het simpel thuis zijn. Op 21 december opent kunsthistorica Lies Netel de tentoonstelling ‘Binnen, Portretten Thuis’ met werk van Schönfeld.

Wendelien Schönfeld (1952, Den Haag) is één van die kunstenaars, die je meteen weten te raken doordat ze in staat zijn het alledaagse een ongewone schoonheid te geven. Schönfeld portretteert mensen in hun eigen omgeving met liefde voor het detail. Geen verhevenheid of staatsieportret, maar de herkenbaarheid van alledag. Op de bank zittend, achter de computer, even in de zon in de achtertuin. Waar komt iemands persoonlijkheid tenslotte beter tot zijn recht dan in de eigen huiskamer? Daar waar je je thuis voelt in je eigen koninkrijk, omringd door je eigen spullen.

Zelden getoond
Deze tentoonstelling legt het accent op Schönfelds gouaches op papier (gouache is een dekkende waterverf), die met een grote trefzekerheid en spontaniteit gemaakt zijn. “We hebben veel particuliere bruikleengevers bereid gevonden hun ‘Schönfeldportretten’ aan ons uit te lenen. Deze zijn behalve in de eigen huiskamer zelden getoond. Ook zijn er olieverfportretten en kleine houten beelden te zien.
Het zijn intieme, kleurrijke werken, vaak in een serie gemaakt”, vertelt museumdirecteur a.i. Jan Derks.

Opening in Synagoge
Kunsthistorica Lies Netel opent zaterdag 21 december om 15:00 uur in de Voormalige Synagoge de tentoonstelling ‘Binnen, Portretten Thuis’. Dit keer vindt de opening plaats tussen het werk zelf. Zo krijgen bezoekers direct de gelegenheid om het werk te bewonderen.
Als conservator van Museum Henriette Polak in Zutphen, leerde Netel Wendelien Schönfeld kennen en maakte ze tentoonstellingen van haar werk.

Lezing Van Binnen naar Buiten
Kunst spreekt tot de verbeelding en kan je raken zonder dat je weet waarom. Lies Netel legt u in een lezing op woensdag 22 januari graag uit waardoor dat komt. Ze neemt Schönfelds geschilderde, getekende en gebeeldhouwde portretten onder de loep vanuit de kijker. Ze neemt ons mee van de intieme portretten ‘Binnen’ naar de plaats en betekenis van Schönfeld in de Nederlandse kunst ‘buiten’.

De tentoonstelling is te zien in de Voormalige Synagoge van 21 december 2019 tot en met 1 maart 2020. In het Museum aan de Oudestraat 133 is de tentoonstelling ‘Stillevens, Schilderijen 1840-heden’ te zien.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here