Steun voor blinde en slechtziende mensen

350.000 mensen met een visuele beperking in Nederland

Als je (bijna) niets kunt zien, heeft dat ingrijpende gevolgen. Informatie opzoeken op internet, een boek lezen of spelen met klasgenootjes: voor mensen met een visuele beperking is dit zonder steun of hulpmiddelen echt een probleem. Ook binnen de gemeente Kampen zijn een heel aantal mensen voor wie bovenstaande een groot probleem is. Maarten van 7 uit IJsselmuiden en Daphne van 2 uit Kampen zijn twee kinderen met een visuele beperking. Beide hebben hun eigen verhaal:

blindMaarten is met het syndroom van Axenfeld Rieger geboren. Een zeldzaam syndroom waarbij de afvoer van de afvalstoffen in de ogen niet goed verloopt. Vele operaties heeft hij inmiddels achter de rug. Resultaat: een gezichtsvermogen van 10% in het ene oog en 30% in het andere oog. Dankzij inzet van Bartiméus en de leerkrachten van CNS De Groenling kan Maarten volop meedraaien in het reguliere basisonderwijs.

Daphne is geboren na een zwangerschap van ruim 26 weken en is als gevolg van Retinopathie of Prematurity (ROP) volledig blind geworden aan beide ogen. Daphne krijgt wekelijks begeleiding van een ontwikkelingsbegeleidster. Daarnaast gaat zij inmiddels twee dagdelen naar De Klimop in Kampen. “We proberen ernaar te streven dat Daphne in het regulier onderwijs les kan krijgen vanaf haar vierde jaar. Daar zal ze veel ondersteuning bij nodig hebben, van mensen en van de moderne techniek. Daphne leert op een andere manier dan haar leeftijdsgenootjes”.

Jaar met een gouden randje
In 2015 maakt Bartiméus Sonneheerdt zich al 100 jaar sterk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Om dat alles mogelijk te maken wordt er jaarlijks een huis-aan-huiscollecte gehouden. Dit jaar is de collecte in de week van maandag 19 t/m zaterdag 24 oktober. De opbrengst wordt besteed aan projecten voor blinde en slechtziende kinderen. U kunt denken aan onderzoek naar erfelijke oorzaken van oogaandoeningen, aangepast lesmateriaal of slimme hulpmiddelen.

Wilt u ons helpen? Neem dan contact op met Jeroen Heldoorn (06-19676895 / jeroenheldoorn@home.nl) of Jeanette van der Spek (06-14647855 / spektakel@kpnmail.nl).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*