De Steur, ‘ij leg d’r weer eur!

Steur Kamper
Foto: Piet Harms

Het trok woensdagavond veel bekijks, het slepen van de Kamper Steur. Onder grote belangstelling werd het boegbeeld van Kampen weer op zijn vaste plek geplaatst.

Met dank aan de duikers van de Oester en enkele welwillende particulieren en bedrijven ligt Kampens trots sinds vanavond weer te dobberen op de IJssel. “Het begint een leuke traditie te worden, je ziet hem ieder jaar bij de Lampionoptochten van de beide oranjeverenigingen altijd voorop in de stoet waarna we hem twee weken na Koningsdag weer het water in laten.” Aldus eigenaar Jan Peter de Maar. Die ook dit jaar weer de nodige reparaties van de Steur voor zijn kiezen kreeg: “Het blijkt dat hij heel erg te lijden heeft in de IJssel, het is een jaarlijks wederkerend probleem. Gelukkig kon ik hem dit jaar stallen bij een bedrijf in Wezep. Dit bedrijf heeft veel ervaring met het verwerken van polyester en heeft aangeboden in de verloren uurtjes van de werknemers de Steur weer op te lappen.”

De Maar kocht het 7,5 meter lange en ruim 800 kilo zware kunststof beest enkele jaren geleden met het idee om het van de schroothoop te redden. Ieder jaar zoekt De IJsselmuidenaar naar mensen die weten hoe ze met polyester om moeten gaan en reparatieklusjes kunnen uitvoeren, maar deze groeien niet aan bomen. “Het liefst heb ik een groepje 65+ers die het leuk vinden om (zodra de Steur uit het water komt) er een paar dagen mee aan de slag gaan.” Dit zou de Maar een enorme hoop werk besparen omdat het steeds zoeken is om de juiste mensen te vinden die willen plamuren, schuren en schilderen.

In september moet de Steur weer op het droge om de nodige reparaties te ondergaan. Mocht u willen helpen mail dan naar Info@demalux.nl of bel met 06 43 04 14 21