Stichting Ondernemersklankbord biedt ‘Eerste hulp’ bij ondernemen

215

KAMPEN – Soms zit het ondernemen ‘wat’ tegen en kun je wel wat hulp gebruiken. Of je wilt als ondernemer, wanneer het erg goed gaat, toch graag je toekomstplannen spiegelen aan een ‘onafhankelijke derde’, ‘om zeker te weten dat je op de juiste weg bent’. Open Coffee Kampen stelt daarom woensdagochtend 28 februari graag Dick Bonenberg en Henk Zweers van de stichting Ondernemersklankbord aan je voor. Twee oud-ondernemers die nu als adviseurs ondernemers bijstaan op die momenten waarop zij wel wat deskundige hulp kunnen gebruiken.

Iedere laatste woensdagochtend van de maand drinken ondernemers in de regio, onder de paraplu van ‘Open Coffee Kampen’, samen een kop koffie in de Stadskazerne. Om kennis te maken, om te praten over ondernemen in het algemeen; om naar elkaar te luisteren, om workshops bij te wonen. Woensdag 28 februari schuiven twee oud-ondernemers aan; adviseurs die namens de stichting Ondernemersklankbord ondernemers in onze regio bijstaan. Ondernemers die tijdens hun ‘eenzame bestaan’ deskundige hulp nodig hebben om belangrijke hobbels in hun bedrijfsvoering te kunnen nemen, of die – ondanks het succes van hun bedrijf – zoeken naar een sparringpartner; een klankbord. Kom dus ook naar Café Paatje in de Stadskazerne en maak kennis met Dick Bonenberg en Henk Zweers. Want zij zouden voor de toekomst van jouw onderneming wel eens een belangrijke rol kunnen spelen.

Bedrijfsadvies
Stichting Ondernemersklankbord is een landelijk netwerk met meer dan driehonderd adviseurs en is daarmee één van de grootste, onafhankelijke non-profitorganisaties die zich belangeloos voor ondernemers inzetten. In de bijna veertig jaar van hun bestaan hebben zij al meer dan zeventigduizend ondernemers geholpen met bedrijfsadvies. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen met elke ondernemingsvraag bij de stichting terecht. Dit kan zowel bij de start van de onderneming, maar ook bij alle andere aspecten van de bedrijfsuitoefening, zoals bijvoorbeeld bij faillissementspreventie of bij de bedrijfsopvolging zijn.

Volop ervaring
Voor een landelijke dekking is de OKB-organisatie verdeeld in 19 regionale teams. Elk regioteam heeft gemiddeld 10 tot 15 adviseurs en wordt geleid door een regiovoorzitter. Binnen het team in de eigen regio krijgt de ondernemer de adviseur toegewezen die hem vanuit de eigen kennis en ervaring het beste kan helpen. Het OKB-netwerk bestaat uit gemotiveerde adviseurs met ondernemerservaring en een professionele kijk op zaken. Het zijn allemaal oud-ondernemers, managers of specialisten op hun vakgebied. Zij delen vrijwillig hun expertise met ondernemers en geven onpartijdig advies. Dat gebeurt in klankbordtrajecten van een halfjaar. ‘Samen met een adviseur van de stichting Ondernemersklankbord bepaalt de ondernemer het adviestraject en het benodigde aantal gesprekken dat zij in zes maanden wensen,’ zo vertelt Dick Bonenberg. ‘De informele adviesgesprekken tussen de ondernemer en de OKB-adviseur kunnen bij de ondernemer op kantoor plaatsvinden, maar ook thuis of in de buurt. Uiteraard wordt alle bedrijfsinformatie strikt vertrouwelijk behandeld’, zo benadrukt hij. ‘De OKB-adviseur staat de ondernemer persoonlijk bij en adviseert, maar als ondernemer neemt u zelf de beslissingen. U houdt altijd zelf de regie in handen.’ Jaarlijks behandelen de vrijwilligers van de stichting zeker drieduizend adviestrajecten.

De stichting is ontstaan uit de eerdere Stichting Kleinnood. Bonenberg: ‘Die naam suggereerde dat we alleen maar hulp kunnen bieden in geval van ‘nood’, maar dat is natuurlijk niet zo. Ook wanneer een bedrijf erg succesvol is, maar graag een volgende fase in wil, kunnen onze adviseurs een grote rol spelen.’ Dat neemt niet weg dat de stichting in veel gevallen pas wel ‘in geval van nood’ wordt ingeschakeld. Uit cijfers blijkt dat de expertise van de stichting vaak wordt ingeschakeld bij een dreigend faillissement. In maar liefst twee van de drie gevallen weten de adviseurs de in nood verkerende onderneming dan toch weer uit de gevarenzone te krijgen.

Ondernemers hoeven voor al deze hulp, kennis en ervaring trouwens niet diep in de buidel te tasten. Stichting Ondernemersklankbord vraagt een vrijwillige bijdrage van minimaal 150 euro voor het gehele adviestraject.

Meer over Open Coffee
Open Coffee staat open voor iedere ondernemer. Er wordt geen lidmaatschapsgeld gevraagd, je hoeft je nergens bij aan te sluiten; je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Juist deze vrijblijvendheid maakt Open Coffee anders dan de netwerkbijeenkomsten die vanuit de eigen netwerkclubs georganiseerd worden. Bovendien leer je bij de Open Coffee vaak weer hele andere mensen kennen. Mensen waarmee je prima zaken kunt doen. Want dat is natuurlijk de opzet van de Open Coffee. Elkaar leren kennen, elkaar werk gunnen, meedenken met elkaar en wellicht samenwerken.

De Open Coffee Kampen bijeenkomsten worden georganiseerd door Diana de Groot en Alex de Jong. De bijeenkomsten hebben soms een thematisch karakter, soms ook is het gewoon een moment om even samen koffie te drinken en kennis te maken. Maar het is altijd precies dat waarvoor het in het leven werd geroepen: een moment om in contact te komen met andere ondernemers in onze eigen regio/stad. De bijeenkomst met stichting Ondernemersklankbord is woensdag 28 februari, Café Paatje in de Stadskazerne van 09.00 tot circa 11.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP