Stichting Ont-moet LHBTI+ dialoog gespreksavond

Ingezonden bericht

296

Uit de kast komen kan lastig zijn voor lesbiënnes, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. LHBT-mensen leven ook in Kampen vaak lang een schijnleven, voordat zij uit de kast komen. Daarna komen ze veelal in een isolement terecht, omdat het in hun omgeving ontbreekt aan kennis en meevoelen in de strijd waarmee die coming-out vaak gepaard gaat.

Stichting Ont-moet organiseerde het afgelopen jaar regelmatig een gespreksavond voor en over LHBTI+-mensen. Binnen die gespreksgroep wordt vooral gesproken over begrip en acceptatie.

In de maatschappij en met name binnen kerkgemeenschappen is acceptatie en bewustwording nogal een ding. LHBT-ers voelen zich in Kampen ook niet altijd veilig. Ieder mens moet zich, ongeacht wie hij/zij is, of wil zijn, veilig kunnen voelen. Ook moeten vooroordelen worden bestreden.

Om die reden wil Stichting Ont-moet Kampenaren uitnodigen voor een open dialoog. Dat wil zij doen, door een film- en gespreksavond te organiseren, met behulp van de documentaire “Pisnicht, the movie”.

Pisnicht, the movie
Met een VPRO-microfoon in de hand stapt Nicolaas Veul (35) af op een jongen bij een pinautomaat – het begin van de documentaire Pisnicht: The Movie. Veul vraagt hem: „Ben je homo?” De jongen fronst direct zijn wenkbrauwen en fietst boos weg, opgewonden roepend: „Ik moet je een klap voor je kop geven! Donder op joh, idioot!” Van dit moment moest Veul echt even bijkomen, vertelt hij op een Amsterdams terras. „Je kunt zeggen: dit gaat niet over mij, maar het gaat óók over mij.”

Veul maakte een persoonlijke documentaire, waarin hij op lichtvoetige toon en zonder belerend te worden laat zien hoe Nederlanders omgaan met lesbiennes, homo’s en biseksuelen (lhb’s), en wat daar de impact van is. Terwijl de meeste mensen zeggen geen probleem te hebben met een andere seksuele oriëntatie, worden lhb’s, bewust en vaak onbewust, nog altijd neergezet als minderwaardig, betoogt Veul. „Het woord homo valt vaak en bijna altijd in negatieve zin. Soms wordt er niks mee bedoeld, maar ook dan heeft het impact.”

Veul;” Ik hoop dat ik met mijn film mensen kan raken. Dat is het antigif: niet de grappenpolitie zijn, maar laten zien wat er gebeurt, overal.

Na de film kan dan een open gesprek worden aangegaan, met leden van de gespreksgroep en vrijwilligers van Stichting Ont-moet.

Omdat er niet meer dan 30 mensen op 1,5 meter mogen zijn is aanmelden noodzakelijk via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-film-en-gespreksavond-pisnicht-the-movie-117510756837

Woensdag 30 september 2020, 19.30 uur. Stadsgehoorzaal.

Ont-moet café

Vanaf 31 augustus is ook het Ont-moetcafé 2 x in de week open. Iedere maandag ben je welkom in de Stadsgehoorzaal en iedere donderdag in Café Paatje. Tussen 10 en 12 uur staat de koffie voor je klaar en kun je genieten van ‘Gezelligheid, Verbinding en Aandacht’. Bij ons hoef je even niets, en mag je zijn zoals je bent.
Al velen gingen je voor en kunnen je vertellen hoeveel onze Ont-moetcafé’s voor hen betekenen.

Vanzelfsprekend houden we ons aan de RIVM-maatregelen. Dat betekent ook:
vol = vol of even wachten tot het weer wat leger is.
Dus:
– maandag Stadsgehoorzaal
– donderdag Stadskazerne/Paatje

Meer informatie: Gert Zomer – 0636119142,

ge**@st***************.nl