donderdag, september 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeEvenementenStreekgerechten proeven aan de IJsselkade smakelijk onderdeel HanzeFest

Streekgerechten proeven aan de IJsselkade smakelijk onderdeel HanzeFest

-

Een smakelijk onderdeel van het HanzeFest-programma in Kampen: driehonderd bezoekers genieten op zaterdag 26 augustus van twee streekgerechten uit de IJsseldelta. Langs de IJsselkade staat dan een lange tafel waar ze gerechtjes met bokjesvlees en Biesvelder grillkaas krijgen voorgeschoteld. En ondertussen horen ze van de boeren uit de IJsseldelta het verhaal achter de gerechten.

Het samenwerkingsverband IJsseldelta Boert Bewust organiseert het straatdiner. Dat volgt het concept van Van Riek tot Vork dat vorige zomer in Zwolle al een succes was. “Per shift schuiven dertig bezoekers aan. Tijdens het opdienen van het gerecht krijgen ze een koptelefoon op. Onze boeren vertellen dan alles over hun bedrijf en het product”, legt Annet Kalter van IJsseldelta Boert Bewust uit.

Verbinding
Ook na afloop kunnen deelnemers in gesprek gaan met aanwezige boeren uit de IJsseldelta. Die dialoog levert tijdens vorige edities van Van Riek tot Vork altijd mooie ontmoetingen op. Kalter hoopt daar ook op in Kampen.

“Wij vertellen graag het verhaal van onze bedrijven en laten zien dat die ons levenswerk zijn. Boeren hebben dat misschien wel veel te weinig gedaan, waardoor er veel misverstanden zijn over onze sector. En aan de andere kant zijn we heel benieuwd naar hoe bezoekers van het HanzeFest tegen ons aankijken. Dit concept zorgt op een leuke manier voor verbinding.”

Streekgerechten
Voor de Kamper versie van Van Riek tot Vork werkt IJsseldelta Boert Bewust samen met kok Henk Nijhoving van HN Cuisine. Hij maakt twee gerechten: één op basis van bokjesvlees van de familie Fokke uit Zalk en één met de Biesvelder grillkaas van de familie Boxum uit Genemuiden. “Ook de andere ingrediënten, zoals tomaat, paprika, aardappelen en komkommer, komen allemaal uit de IJsseldelta. De bezoekers proeven dus de rijke smaak van onze streek”, zegt Kalter.

Reserveren niet nodig
Reserveren voor een plek aan tafel is niet nodig. Bezoekers kunnen op zaterdag 26 augustus vanaf het einde van de ochtend spontaan aanschuiven. IJsseldelta Boert Bewust gaat uit van tien shifts. Bij mooi weer vindt het korte diner plaats in de buitenlucht. Voor minder aangename omstandigheden is een tent aanwezig.

Over Boert Bewust
Boert Bewust is een landelijke samenwerking van agrariërs die bewust met hun vak bezig zijn en graag de deuren van hun bedrijf openen voor het grote publiek. Tot de afdeling in de IJsseldelta behoren vijftien ondernemingen. Van Riek tot Vork is een concept van Marrit Bausch en Sanne Wiltink dat op verschillende festivals en evenementen is toegepast. Beide initiatiefnemers ondersteunen ook de versie in Kampen. Van Riek tot Vork wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Kampen, Rabobank, Ausnutria, LTO Noord, Alfa Accountants, de Heus Veevoeders, ABAB, For Farmers en vele andere sponsoren.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen