Streep door het nieuwe dorp Reeve

Raad van State wijst vooralsnog ook de hoogwatergeul af

Hoogwatergeulontwerp

De ambitieuze plannen tot de bouw van een dorp aan het Reevediep zijn naar de prullenbak verwezen. De Raad van State heeft het bestemmingsplan vernietigd en hiertegen is geen beroep mogelijk. Het Reevediep zelf, de veelbesproken hoogwatergeul bij Kampen, is voorlopig ook taboe.

Gemeente Kampen heeft onvoldoende aangetoond dat er een ”actuele regionale behoefte” bestaat aan de 1300 geplande woningen. Vorig jaar verslikte de gemeente zich al in het plan. Ook de gedroomde ligplaatsen en jachthaven, gelokaliseerd ten westen van het nieuwe Reevedorp, blijven hiermee een droom.

Het bestemmingsplan voor het Reevediep kent teveel haken en ogen voor natuurbehoud. De hoogwatergeul grenst aan een Natura 2000-gebied en zou, om dat aan te mogen tasten, een ”groot openbaar belang” moeten dienen waarvoor geen alternatieven bestaan, zoals bijvoorbeeld het uitdiepen van de IJssel, een project waarmee feitelijk al is gestart.

Over het Reevediep is officieel een tussenbesluit genomen. De landelijke en provinciale overheid hebben twaalf weken de tijd om dit punt in het bestemmingsplan te verbeteren. Daarna zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen. In de tussentijd ligt het plan stil. Dit alles is een flinke streep door de rekening voor gemeente Kampen die hiermee haar (te?) grote ambities in het water ziet vallen. En tot nader order niet in het water van het Reevediep.

ReevediepzichtMeer informatie is te lezen op (aan te klikken hyperlinks):
Samenvatting van de beslissing
Tekst van de officiële uitspraak
Een korte schets van het Reevediep
Eerdere afwijzing van het Reevedorp
De droom van het Reevedorp

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*