Strenger stookbeleid binnen gemeente Kampen

Ingezonden bericht gemeente Kampen

1466

Gemeente Kampen stopt met verlenen van ontheffingen voor het verbranden van hout en snoeiafval in het buitengebied. Binnen de bebouwde kom was dit al verboden. Er wordt alleen nog ontheffing verleend als er calamiteiten zijn zoals zieke struiken of bomen waarvoor verbranden op locatie de enige optie is. Ook voor het traditionele paasvuur in Wilsum is ontheffing mogelijk. De ontheffing voor het paasvuur is straks één jaar geldig, in plaats van drie jaar zoals nu.

Voor de nog lopende ontheffingen verandert er niets – die blijven geldig tot het eind van de looptijd maar worden daarna dan niet meer opnieuw verleend. Ook ontheffingen voor kampvuren worden niet meer verleend. Wel is het gebruik van een vuurkorf op eigen terrein mogelijk mits men geen overlast veroorzaakt.

Een ontheffing kan worden gegeven worden op grond de Wet milieubeheer (WM). Maar dat kan alleen als geen schadelijke gevolgen voor het milieu optreden en dat is bijna altijd het geval is omdat de verbranding plaatsvindt onder niet geconditioneerde omstandigheden er daardoor veel verontreinigende stoffen.

Houtkachels
Het beleid is niet van toepassing op het verbranden van hout en snoeiafval in installaties (toestellen zoals houtkachels en vuurkorven). Dit valt ook buiten de ontheffingsmogelijkheid in de Wet milieubeheer. Handhaven is in die situaties alleen mogelijk als er overlast door wordt veroorzaakt. Rook van open haarden, kachels, vuurkorven en barbecues kan overlast veroorzaken voor omwonenden. Vaak komt dit doordat het hout niet goed droog is, de kachel niet op de goede manier wordt gestookt of door de weersomstandigheden. Om overlast door houtrook te voorkomen, wijst gemeente Kampen in het stookseizoen regelmatig op de tips en informatie van www.stookwijzer.nu.