dinsdag, juni 25, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGemeente KampenSubsidie voor klimaatbestendige woonomgeving beschikbaar

Subsidie voor klimaatbestendige woonomgeving beschikbaar

-

De gemeente Kampen stelt gedurende vier jaar een subsidie van € 100.000 per jaar voor inwoners beschikbaar om hun woonomgeving te vergroenen. Iedereen kan vanaf 7 juni geld aanvragen voor aanpassingen rondom het huis, zoals ‘ontstenen’, het aanleggen van een groen dak en de aanschaf van een regenton. De gemeente wil hiermee haar inwoners stimuleren om hun leefomgeving klimaatbestendiger te maken.

Veranderend klimaat

Door het veranderende klimaat worden de zomers warmer en droger en krijgen we te maken met steeds meer hoosbuien. Om beter bestand te zijn tegen wateroverlast, droogte en hitte kun je aanpassingen in en om je huis doen. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen.

Riool afkoppelen

Niet alleen inwoners kunnen hun steentje bijdragen, ook de gemeente werkt aan klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld door meer ruimte te geven aan groen. En door regenwater ‘af te koppelen’ van het riool. Door af te koppelen kan het regenwater tijdens hevige regenval bijvoorbeeld afstromen naar een wadi of vijver, zodat de straat niet blank met vervuild rioolwater komt te staan.

Klimaatbestendig maken

Meer dan de helft van de grond in de gemeente is particulier eigendom. Daarom wil de gemeente inwoners ondersteunen om zelf aan de slag te kunnen gaan. Wethouder duurzaamheid Erik Faber: “Samen kunnen we zo ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Iedereen kan deelnemen. Groene vingers zijn geen vereiste.”

Stimuleringssubsidie

Voor acht klimaatadaptieve maatregelen stelt de gemeente stimuleringssubsidie beschikbaar. Het gaat om de volgende maatregelen: het aanleggen van wadi’s (Water Afvoer Drainage en Infiltratie), het afkoppelen van hemelwater van het riool, het ‘ontstenen’ van verhard oppervlak, het aanleggen van een groen dak, het planten van bomen, het hergebruiken van regenwater, de aanschaf van een regenton en het plaatsen van een ondergrondse infiltratievoorziening. Op www.kampen.nl/klimaatsubsidie is vanaf 7 juni meer informatie te vinden over de subsidie en kan de subsidie worden ingediend. Vragen kunnen gemaild worden naar kl**************@ka****.nl.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen