donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeIJsselmuidenSuccesvolle Afronding van Eerste Fase Bodemsanering aan de Blekerijweg in IJsselmuiden

Succesvolle Afronding van Eerste Fase Bodemsanering aan de Blekerijweg in IJsselmuiden

-

De provincie Overijssel heeft de eerste fase van de bodemsanering op de locatie van de voormalige wasserij aan de Blekerijweg in IJsselmuiden succesvol afgerond. Deze sanering was noodzakelijk vanwege de verontreiniging met chloorkoolwaterstoffen, die tussen 1960 en 1980 in de bodem terecht zijn gekomen door de activiteiten van de wasserij.

Werkzaamheden

Vanaf januari dit jaar heeft aannemer Dura Vermeer Infra & Milieu de verontreinigde grond verwijderd. Gedurende de saneringswerkzaamheden zijn maar liefst 999 vrachtwagens gevuld met vervuilde grond afgevoerd. Om het ontstane gat van zes meter diep en 5.500 kubieke meter groot weer op te vullen, zijn 4.200 kubieke meter klei en ruim 2.000 kubieke meter zand aangevoerd.

Resultaten

Nu de grond succesvol is aangevuld, heeft de provincie deze weer overgedragen aan de eigenaren. De gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel sprak zijn tevredenheid uit: “Ik ben vooral blij voor de inwoners van IJsselmuiden dat het eerste deel is opgeruimd. Zo zijn we weer een stapje dichterbij een schone toekomst voor de bewoners van IJsselmuiden.”

Ook Erik Faber, wethouder milieu in de gemeente Kampen, benadrukte het belang van deze mijlpaal: “De bron van de verontreiniging is nu verwijderd en hiermee is de eerste stap gezet voor een schoner IJsselmuiden.”

Vervolgstappen

De saneringswerkzaamheden in IJsselmuiden zijn nog niet volledig afgerond. De verontreiniging van de voormalige wasserij heeft zich via het grondwater langzaam verspreid naar de Koekoekspolder, waar het schade aan de natuur veroorzaakt en beperkingen oplegt aan sommige bedrijven in het gebruik van (grond)water.

Volgend jaar start de provincie met de tweede fase van de sanering. Deze zal uitgevoerd worden met behulp van een actief biologisch scherm. Hierbij worden op verschillende dieptes filters onder de grond geplaatst, waaraan stoffen worden toegevoegd die de grondwaterstroom moeten reinigen. De details van deze saneringsmethode worden momenteel verder uitgewerkt.

Conclusie

De afronding van de eerste fase van de bodemsanering aan de Blekerijweg in IJsselmuiden markeert een belangrijke stap naar een schonere en gezondere leefomgeving voor de inwoners. Met de geplande tweede fase in het vooruitzicht, blijft de provincie Overijssel zich inzetten voor de volledige sanering van de verontreinigde grond en het herstel van de natuur in de regio.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen