Taalproject VoorleesExpress zoekt enthousiaste vrijwilligers

 

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar. Zo vergroten zij het leesplezier en stimuleren ze de taalontwikkeling van de kinderen. De VoorleesExpress in Kampen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, die als voorlezer of als coördinator aan de slag willen gaan.

Gelettvoorleesexpreserdheid is de grootste voorspeller van succes op school. Kinderen kunnen een taalachterstand ontwikkelen, doordat er te weinig met een kind is gelezen of gepraat. Door wekelijks een uurtje voor te lezen bij een vast gezin, laat de VoorleesExpress hen op een positieve manier in aanraking komen met boeken en taal.

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de periode februari tot en met juni 2016.

Aan de slag als voorlezer
Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vaste avond en een vaste tijd. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers getraind in het (interactief) voorlezen en het uitzoeken van geschikte boeken.

Aan de slag als coördinator
Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert een aantal voorlezersbijeenkomsten en brengt met de voorlezer drie keer een bezoek aan het gezin. Zij worden getraind en begeleid door de projectleiding.

Geïnteresseerd? Meer informatie is te vinden op www.voorleesexpress.nl. De VoorleesExpress is een landelijke project en wordt in Overijssel uitgevoerd door de Bibliotheken.