Tekort aan arbeidskrachten belemmert ontwikkeling Overijssels bedrijfsleven

Ondernemers in Overijssel vrij positief over economisch klimaat

Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

De stemming onder het Nederlands bedrijfsleven is in tien van de twaalf provincies verbeterd. Ook Overijsselse ondernemers zijn vrij positief over het economische klimaat. Vooral over de ontwikkeling van de omzet en de buitenlandse omzet zijn ondernemers positiever dan in het derde kwartaal. Dit melden KVK en CBS op basis van de regionale cijfers uit de zojuist verschenen Conjunctuurenquête Nederland. De gegevens voor dit onderzoek zijn in oktober 2021 verzameld.

Van alle ondernemers heeft 30,4 procent nu te maken met een personeelstekort. Voor Overijssel is dit zelfs 32,1 procent. Het tekort aan personeel belemmert de ontwikkeling van bedrijven in alle sectoren. Het probleem is het meest nijpend in de sector verhuur en overige zakelijke diensten. Meer dan de helft (53 procent) van alle bedrijven heeft hier te kampen met een personeelstekort. KVK adviseur Yvonne Nikkelen over hoe ondernemers hiermee om kunnen gaan: “Laat bijvoorbeeld zowel online als offline aan de buitenwereld zien waarom werken in jouw zaak zo leuk is. Maak van je medewerkers ambassadeurs en vraag hen of ze hieraan willen meewerken, door hun verhaal te delen. Roep medewerkers ook op om actief mee te zoeken naar nieuwe medewerkers. Denk bij het zoeken naar nieuwe medewerkers ook aan zij-instromers, statushouders en iets oudere medewerkers. Er zijn speciale subsidies voor het bijscholen van deze medewerkers. Werk hiervoor samen met collega-bedrijven, scholen, het UWV en gemeentes.”

Ondanks de krapte verwacht per saldo ruim een vijfde van alle bedrijven (21,5 procent) in het vierde kwartaal het personeelsbestand uit te breiden, in Overijssel is dat 19,4 procent. Andere belemmeringen die de ontwikkeling van bedrijven in Overijssel in de weg staan, zijn het gebrek aan productiemiddelen, materiaal en ruimte (16,9 procent, landelijk is dat 13,7 procent).

In Overijssel verwacht per saldo 17,4 procent van de ondernemers meer te exporteren in het vierde kwartaal van 2021. Alleen in Limburg (19 procent) en in Noord-Brabant (17,9) zijn ze positiever. Groningen is de grote achterblijver met per saldo slechts 3,5 procent. Gemiddeld verwacht per saldo bijna 14 procent van de ondernemers in Nederland een toename van de export in het vierde kwartaal van 2021.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*