Thirza is een petitie gestart voor een omheind hondenspeelveld

Thirza Kleij is een petitie gestart waarmee ze hoopt dat er in de buurt een fijne, veilige, omheinde speelplek voor honden gecreëerd kan worden. Ze heeft daarvoor al een locatie op het oog. 

” De voornaamste reden dat ik de petitie gestart ben, is om een veilige losloopplek te verkrijgen voor honden. In januari hebben wij een hele mooie Galgo mogen verwelkomen. Een reddertje uit Spanje, waar deze honden dagelijks onderhevig zijn aan mishandeling. Toen we Arun net hadden was hij dan ook totaal niet gesocialiseerd en blafte naar elke hond. Hierdoor kwam ik wel in contact met andere hondeneigenaren. Uitleggen dat Arun blaft uit angst en niet omdat hij gemeen is. En of ik bij hun even mocht staan om zo Arun te leren dat hij met deze honden om kan gaan. Ondertussen is Arun een blij ei als het gaat om de honden in de buurt en speelt hij graag. Alleen dit laatste vormt een probleem.

Arun is namelijk van nature een jachthond. En een hazewindhond, dus rennen kan die wel. In geheel Kampen is er geen hondendolterrein omheind. Sterker nog, elk terrein ligt bij een looppad, fietspad en/of (drukke) doorgaande weg. Hierdoor is het voor de spelende honden geen veilige plek om te spelen. En ook voor de andere weggebruikers zullen de rondrennende honden geen veilige factor zijn. Nu zijn wij (terecht) als baasjes verantwoordelijk voor onze hond, maar je kan niet van een spelende hond verwachten dat die zich bewust blijft van al het verkeer om hem heen. Daarnaast is er ook nergens een veilige plek waar we de honden dit kunnen leren. Ik kan Arun niet leren/trainen dat hij ook tijdens het spelen op mij moet letten, als ik hem nergens los kan laten zonder bang te hoeven zijn dat hij een fietser omver rent of de autoweg op rent.

In mijn contact met de andere hondeneigenaren kwam ook al naar voren dat er vaker is geprobeerd om een omheind terrein te krijgen voor de honden. Na aanleiding hiervan ben ik de petitie gestart; hierin de hoop hebbende als ik een ruim aantal handtekeningen kon overleggen aan de gemeente Kampen, we wel iets zouden bereiken. Voor de petitie heb ik het hondendolterrein aan het einde van het tuinpad in wijk cellesbroek genomen, daar ik daar woonachtig ben. Maar ik zal sowieso al erg blij zijn als er überhaupt in Kampen een omheind terrein komt.

Het gehele hoe, wat, waar en waarom is nog niet volledig duidelijk. Het liefst zie ik een terrein met een hek van rond de 180 cm, daar de meeste honden daar niet overheen kunnen springen. Maar het zou dus wel een hek met poort worden. Dit, omdat het gewoon het meest veilig is. Maar ik denk ook dat de precieze vormgeving in overleg met de gemeente Kampen zou moeten. Ook als het gaat om het onderhoud en welke regels. Welke voorwaarden wil de gemeente Kampen hierin als ze meewerken aan dit project? Welke mogelijkheden zien zij?

Een knelpunt bij de hondeneigenaren is namelijk ook dat wij wel elk jaar hondenbelasting mogen betalen. Iets wat we enkel terug zien in de poepzakjes aan de kant van de weg. Maar voor €90 per jaar per hond zijn dat wel heel erg dure poepzakjes.
Voor de regels van het veld zelf; uiteraard blijf je als baas verantwoordelijk voor jouw hond. Hierin ook de opruimplicht van de hondenpoep. Afval etc neem je ook netjes weer mee. En blijf met elkaar in overleg. Zie je dat het veld al enorm vol is? Wacht dan eventjes met toetreden. En als je ziet dat er mensen wachten, probeer dan wat ruimte voor elkaar te maken. Tot nu toe gaan we altijd met Arun naar Molecaten in Hattem, waar ze een omheind stuk bos hebben voor de honden. En hierin hebben we nooit problemen gehad, omdat we als baasjes netjes met elkaar in overleg gaan of de honden samen kunnen. En zo niet, of we kunnen afwisselen. Ik ga er dan ook vanuit dat zoiets ook mogelijk moet zijn bij een hondenveld hier in Kampen. Of deze regels op een bord moeten; het zou het wel gelijk duidelijk maken dus ik zou er niet op tegen zijn.

Ook het onderhoud is iets dat in overleg met de gemeente zou moeten gaan. Het is volledig begrijpelijk dat het voor hun groenwerkers moeilijker wordt dat veld te maken als er een hek met poort is. Maar als bijv. de gemeente een elektrische handmaaier beschikbaar wilt stellen, of als er een poort in komt waar zo’n berijdbare grasmaaier door kan, is het bijhouden van het veld wel mogelijk. De eigenaren kunnen dan met de elektrische handmaaier ook proberen het veld netjes te houden. Dit zou geregeld kunnen worden door eventueel ook een taakgroep voor het hondenveld op te richten. Deze groep zou dan ook het aanspreekpunt worden voor meldingen van overlast etc. De bereidheid hiervoor is er wel bij de hondeneigenaren.

En uiteraard, als de gemeente Kampen met andere oplossingen komt, kan het hondenveld ook ergens anders. Misschien heeft de gemeente een betere plek hiervoor of een andere visie welke wel haalbaar is. Hiervoor zouden gemeente en hondeneigenaren eens met elkaar om de tafel moeten.

Vooralsnog is er nog geen contact gezicht met de gemeente Kampen geweest. Het idee is om eerst eens te polsen of er bij veel meer hondeneigenaren de wens leeft voor een omheind speelveld. Dat is de reden geweest om een petitie te starten. Met de uitkomst van de petitie wil ik naar de gemeente gaan. Hoe meer mensen er reageren, hoe sterker we staan. Dan kan ik tegen de gemeente zeggen: Dit is het probleem en dit is een mogelijke oplossing en er zijn zoveel handtekeningen die de oplossing voor dit probleem ondersteunen. ”

Via onderstaande link kan de petitie getekend worden.

https://www.petities.com/omheind_hondenspeelterrein_cellesbroek

3 Comments

  1. Ik hou juist niet van honden, en vind het ook daarom een goed idee. Als er meer (!) omheinde plekken komen en op andere / veel plekken juist ook honden niet welkom zijn, zijn zowel hondeneigenaren als mensen die geen honden tegen willen komen, blij. Op vakantie stonden wij op een camping waar er zowel een hondenstrand was als een strand zonder honden( wel aan zee, waar ruimte is, hier zou dat met n hek moeten gescheiden). Mensen hielden zich hier goed aan. Ad gemeente: handhaving mbt honden niet los laten op normale wandelplekken én daarnaast voldoende plekken met hek eromheen creëeren waar honden kunnen rennen en hun behoefte kunnen doen dus. En aan de potentieel nieuwe generatie hondeneigenaren: misschien ook nadenken als je een hond koopt: is een normale woonwijk wel geschikt voor n hond?…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*