Uitwisseling Ichthus College en Xiluoyuan, China

In oktober 2015 berichtten wij al over het uitwisselingsproject tussen het Ichthus College Kampen en de Xiluoyuan school uit Beijing, China. Een groep van 20 leerlingen is destijds voor een periode van 12 dagen afgereisd naar de miljoenenstad Beijing, alwaar ze kennis maakten met de leerlingen van het Xiluoyuan.

De Chinese leerlingen zouden oorspronkelijk in het voorjaar van 2016 naar Kampen komen. De Chinese overheid vond echter dat dat in januari moest gebeuren, vandaar dat de uitwisseling afgelopen week al plaatsvond. Helaas waren daardoor niet alle Chinezen in staat om tijdig de benodigde reisdocumenten te regelen. Ook een aantal ouders durfde het niet aan om hun kind af te laten reizen naar een werelddeel dat regelmatig door terroristische aanslagen in het nieuws is. Vandaar dat de groep niet helemaal compleet was.

Vrijdagavond 22 januari kwamen de buitenlandse gasten (met vertraging) aan op Schiphol, waarna ze direct doorreden naar Kampen om daar welkom geheten te worden door leraren en leerlingen van het Ichthus.
Daarna gingen ze met hun “buddies” naar de verschillende gastgezinnen, alwaar ze het weekend direct in de Nederlandse cultuur werden ondergedompeld.

Samenwerken in de klas
Samenwerken in de klas

Vanaf maandag 25 januari mochten de leerlingen ervaren hoe het is om op een Nederlandse school onderwijs te volgen.
Dat zal wel even wennen zijn geweest; In China zijn ze namelijk gewend aan strenge discipline. Iedereen gaat daar in uniform van 7 tot 5 naar school. ‘s Ochtends wordt gezamenlijk de vlag gehezen en wordt het volkslied gezongen. Als je iets wilt zeggen in de les, ga je opstaan naast je schoolbank. Hoe groot is het verschil met hoe wij dat gewend zijn.

Deze week wordt er samengewerkt aan het project “Holland and water”. Hoe steekt het wereldberoemde Nederlandse watermanagement in elkaar? Hoe beheren we onze dijken, kanalen en rivieren, hoe gaan we om met het stijgende zee niveau en ons drinkwater?

Chinese leerlingen in Amsterdam
Chinese leerlingen in Amsterdam

Behalve van het Nederlandse onderwijs te proeven, was er ruim tijd om Nederland te bekijken. Zo werd er kennis gemaakt met burgemeester Koelewijn op het Stadhuis en werden de oude binnenstad, de Koggewerf en de molen d’Olde Zwarver bezocht. Uiteraard werd er ook een bezoek aan Amsterdam en het Rijksmuseum gebracht.

Er was zelfs tijd om de Nederlandse sport korfbal te beoefenen in Sporthal De Reeve. Vrijdagmiddag wordt er ook nog gezellig geschaatst in Dronten.

Zaterdagochtend verlaten de Chinezen ons mooie Kampen weer en vertrekken ze naar Parijs, om daar meer westerse cultuur op te snuiven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*