Uniek4U viert koperen jubileum

Foto van auteur

Begin juni was het feest aan de Ambachtsstraat 20 in Kampen. Uniek4U, dagbesteding voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, bestond 12,5 jaar. Dus was het een komen en gaan van gasten, medewerkers en ouders. Hier, bij Uniek-Living, een winkel met diverse lifestyle- en interieurartikelen, was het nu initiatiefneemster Nathasja Visser zelf die werd overladen met cadeaus. Ondertussen hadden de medewerkers de grootste lol: ‘Dit is vanmiddag alweer mijn vijfde wodka’, lacht Brian (18), die het ene na het andere bekertje ‘water met een smaakje’ naar binnen werkt.

Nathasja biedt met Uniek4U zinvolle dagbesteding aan mensen die het in een reguliere baan niet zouden redden. Mensen met diverse soorten gradaties van wat we doorgaans ‘een beperking’ noemen. ‘Maar wij spreken liever van mensen met mogelijkheden. Want ieder mens is uniek’, verklaart Nathasja de naam van haar bedrijf. Wat ruim 12,5 jaar geleden begon als een ‘wild idee’ is inmiddels uitgegroeid tot een plek waar circa 35 cliënten dagbesteding vinden. Daarbij wordt hen niet alleen structuur en een zinvolle dagbesteding geboden, ook leren ze er sociale vaardigheden; zoals op tijd aanwezig zijn, verantwoordelijkheid, et cetera. ‘Het is echt boven verwachting gegaan. Zonder mijn team professionele en creatieve begeleiders, had ik dit nooit voor elkaar gekregen.’

Vrijgezel(lig)
Naast Uniek4U, met Uniek-Living als lifestylewinkel erbij (‘toch wel mijn favoriet’), biedt ze ook een online boekwinkel, en dagbesteding op Uniek Steege’s Erf. ‘Daar bieden we ook dagbesteding aan mensen met (beginnende) dementie en eenzame ouderen. We zijn daar alweer bijna twee jaar geleden gestart, maar hebben daarvan – vanwege corona – nog nooit een officiële opening gehad.’ Sinds kort werd er zelfs een derde loot aan het bedrijf toegevoegd: ‘Lekker & Uniek’, waar cake, koekjes en taarten gebakken worden. ‘Dit zijn we in Bedrijfsverzamelgebouw De Kogge begonnen. Hier maken we lekkere dingen volgens een uniek recept. Wanneer we de vergunningen rond hebben, willen we van daaruit ook catering voor de bedrijven op het omringende industrieterrein gaan verzorgen.’ Maar zover is het nog niet. Voor nu hebben de medewerkers de lekkere hapjes en borrelplanken voor het jubileumfeest verzorgd. Zoals Rian, die haar werkzaamheden begon op de creatieve afdeling van Uniek4U, maar daarnaast ook heel graag koekjes bakt. ‘Ik heb er vandaag al vijfhonderd gebakken’, vertelt ze. Als ik vraag waar ze liggen, wijst ze op de ruim honderd bedankzakjes. ‘Daarvan krijgen jullie, als jullie gaan, straks eentje mee.’ Ze wil me er uit enthousiasme nu al eentje geven, maar ik zeg dat ik er straks wel eentje krijg en bedank ervoor. Wel snoep ik van de baksels op de statafel. Hier staan ook Mark (24) en Brian te geinen. ‘Mijn ouders wisten allang dat ik een gebruiksaanwijzing had’, grapt de laatste. ‘Mijn pa heeft een paar pagina’s van mijn gebruiksaanwijzing eruit gescheurd’, gaat Mark verder. ‘Mijn gebruiksaanwijzing is er helemaal niet meer’, lacht Brian en drinkt gretig van zijn ‘wodka’.

Buiten staat David Boelsma (34). ‘Ik werk hier al bijna vanaf het begin’, vertelt hij. ‘Drie volle en twee halve dagen per week. Alleen bij de boeken en bij de creatieve afdeling.’ Niet bij de koekjes?, wil ik weten. ‘Nee, ik wil ze best proeven, maar ik ga ze niet bakken’, klinkt het droog. ‘Er zit daar toch wat meer druk op en stress is niet zo goed voor mij.’ Als ik hem vraag hoe oud hij is, grapt hij: ‘Wil je ook nog mijn telefoonnummer in de krant zetten? Ik ben nog vrijgezel, dus…’ Zijn broer, die samen met David en hun moeder in de feesttent zit, brult het uit. Zullen we ook zijn naam en telefoonnummer erbij zetten?, grap ik. ‘Ja, goed plan’, lacht David. ‘Hij is tenslotte ook nog vrijgezel.’
‘Bij Uniek4u wordt het beste bij iedereen naar boven gehaald’, vertelt Nathasja. ‘We gaan voor kleinschaligheid en persoonlijk contact. Hierbij wordt er per persoon gekeken naar zijn of haar mogelijkheden.’ Er is een eigen productlijn van lifestyle producten, maar daarnaast springt ze ook handig in op hypes en evenementen. ‘Tijdens de Avondvierdaagse hebben we speciale pakketjes gemaakt; die waren op een gegeven moment niet aan te slepen. Nu zijn we druk met ‘geslaagd’ cadeautjes, Vaderdag, ‘einde schooljaar’ en veel Meester- en Jufcadeautjes. En alles voor een leuk prijsje, want het leven is al zo duur, tegenwoordig…’ En ze toont me de vele pakketjes. Eenmaal thuis, tijdens het schrijven van dit stuk, realiseer ik me dat ik mijn eigen belangrijke pakketje ben vergeten: de koekjes van Rian. Lekker, dan…

 

Door Alex de Jong/Attest Communicatie

Gerelateerde Berichten

Plaats een reactie