zaterdag, juli 20, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsUnieke ss Pieter Boele topattractie op Nationale Sleepbootdagen

Unieke ss Pieter Boele topattractie op Nationale Sleepbootdagen

-

 

Pieter Boele 2013De Nationale Sleepbootdagen zijn van 29 t/m 31 mei een unieke belevenis voor het hele gezin. Gratis kan er genoten worden van een gevarieerd programma met rondvaarten, demonstraties, behendigheidswedstrijden, omvangrijk muziekprogramma, talrijke (kinder)activiteiten en een braderie.  Absolute topattractie tijdens de editie 2014 van de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis is de prachtige stoomsleper ss Pieter Boele. Deze fraaie boot  is nog enige in zijn soort bestaande stoomsleper die ons land rijk is. Al jaren stond deze boot op het ‘verlanglijstje’ van de  organisatie en nu zet de Pieter  Boele daadwerkelijk koers naar de IJsseldelta. Vanuit Dordrecht wordt ‘onder stoom’ naar Zwartsluis gevaren om daar een prominente plaats aan de kade in te nemen. Bezoekers van het evenement, dat tijdens het Hemelvaartweekend wordt gehouden, kunnen het schip bekijken.

De ruim 120 jaar oude Pieter Boele is sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw in beheer van de Stichting Dordt in Stoom. Zo’n 25 vrijwilligers, bijna allemaal afkomstig uit de nautische of maritieme sector, houden de sleper in topvorm.  Dankzij hun inzet blijft de stoomsleper in een perfecte staat van onderhoud.  “Natuurlijk kennen wij de Nationale Sleepbootdagen. We vinden het geweldig dat we dit jaar te gast zijn in Zwartsluis. Graag laten we het publiek kennismaken met onze trots”, aldus vrijwilligerscoördinator Pieter Beekmans.
Pieter Boele tijdens Dordt in Stoom 2012
Het 31 meter lange schip werd aanvankelijk aangedreven door een ketel en machine gestookt op kolen.  In 1924 onderging het schip bij de scheepswerf Boele een modernisering, waarbij een stoommachine werd ingebouwd. In 1941 werd een nieuwe ketel geplaatst , die in 1957 werd omgebouwd voor oliestook. In de vijftiger jaren verdwenen de meeste stoomslepers maar de Pieter Boele, die toen nog  onder de naam Speculant voer, verrichtte zijn dienst tot 1965 en was daarmee de laatste stoomsleper op de Rijn. In 1970 kwam de stoomsleper weer in bezit van Scheepswerf. De naam werd gewijzigd in Pieter Boele. Nadat de scheepswerf failliet ging werd de stoomsleper overgedragen aan het toenmalige Maritiem Museum in Rotterdam, die de Pieter Boele vervolgens in bruikleen gaf aan de Stichting Dordt in Stoom met als doel het schip te behouden als cultureel varend erfgoed.
Ook zelf meevaren met de Pieter Boele of één van de andere Sleepboten? Kijk op www.sleepbootdagen.com voor het programma.

Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis
Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis is een tweejaarlijks evenement tijdens het Hemelvaartweekend.  In 2014 staat het van 29 t/m 31 mei voor de 12e keer op de evenementenkalender. Tijdens het grootste sleepbootspektakel van Nederland presenteren zich 180 sleepboten en opduwers aan de kaden van het sfeervolle dorp aan het Zwarte Water.
NSD2006overzicht
IJsseldelta – Nederland in het klein
Zwartsluis ligt in de toeristische regio IJsseldelta, ook wel ‘Nederland in het klein’ genoemd omdat het alles te bieden heeft voor een totaalervaring op het gebied van water-, land- en stadsleven. Ontdek de Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt met bruisende evenementen en schatten aan cultuurhistorie. Geniet van onze eeuwenoude rivieren, watersportparadijs Zwartsluis , tapijtstad Genemuiden en de prachtige natuur van Nationaal Landschap IJsseldelta. Kom alvast in de stemming en kijk op www.ontdekdeijsseldelta.nl.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen