Afval op strandjes velen doorn in het oog (video)

452

De Kamper strandjes stromen weer vol met mensen…. en met afval!

Niet alleen het weer maar ook het afval op de strandjes aan de IJssel wordt dezer dagen wederom een heet onderwerp. Elk jaar lijkt het door strandgasten achtergelaten afval toe te nemen. De prullenbakken van de gemeente zijn overvol en worden niet of laat geleegd. Maar ook provincie en waterschap zijn deels verantwoordelijk en in de eerste plaats de bezoekers zelf natuurlijk.

Voor sommige mensen schijnt het erg moeilijk te zijn hun rommel op te ruimen. Natuurlijk is het onhandig als de prullenbakken vol zijn maar is het zoveel moeite om van een plastic tas een persoonlijke afvalzak te maken en die thuis weg te gooien? Voor de gemeente is het een dilemma. Enerzijds wil zij niet te veel of te grote afvalbakken plaatsen om het zwemmen, dat officieel verboden is, niet te promoten. Anderzijds blijft zij verantwoordelijk voor de zorg voor natuur en openbare ruimte, waarvan reiniging natuurlijk een belangrijk onderdeel is.

Evenals het strandje bij de Stadsbrug ligt ook het strandje bij de Molenbrug binnen de gemeentegrenzen maar de provincie is daar toezichthouder en het waterschap eigenaar. Voor hen ligt er dus ook een taak en verantwoordelijkheid. Misschien is het tijd om realistisch te worden en de verbodsborden weg te halen en een schoonmaakregime in te stellen. Een verbodsbord vanwege gevaar maakt geen indruk. Ook bij het simpelweg oversteken van een straat kan er gevaar op de loer liggen – oplettendheid is overal geboden. Een bord met uitleg en richtlijnen (niet overzwemmen, niet verder dan zoveel meter van de waterlijn?) spreekt wellicht meer aan.

afvalzicht

Toezicht en reiniging op reguliere basis kan bezoek aan de strandjes prettiger maken maar ook veiliger (geen snijwonden met vuil in de voeten bijvoorbeeld) en uitnodigender om de boel ook zelf schoon te houden. Niet iedereen is even netjes, zorgzaam of assertief. Maar als nou de één zijn of haar eigen rommel opruimt, de ander vervuilers aanspreekt en weer een ander ook soms andermans vuil meteen even meeneemt, dan komen we samen een heel eind. Aan gemeente, provincie en waterschap is dan de laatste opgave om het opruimen makkelijker te maken en bij tijd en wijle het laatste, resterende afval op te ruimen.

Afval blijft een zorgenkindje in Kampen, op velerlei terreinen. In het stadspark met zwerfafval, in de binnenstad met containers en nu op de strandjes door de prullenbakken en de bezoekers. Vergelijkbaar met de vele klachten over hard rijdende auto’s in woonstraten, kan men ook bij het afval op onze Kamper strandjes eerst even bij zichzelf te rade gaan. Hoe rij ik zelf door (andermans) woonstraten en doe ik zelf wel moeite om de strandjes schoon te houden?

afvalzicht
Zie ook:
Negatief zwemadvies van de gemeente
Verboden te zwemmen (deel 2)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP