donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsVele Regen Zorgt voor Hoge Grondwaterstanden en Natte Akkers

Vele Regen Zorgt voor Hoge Grondwaterstanden en Natte Akkers

-

De afgelopen maanden hebben uitzonderlijk veel regen gebracht in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Na een natte maand april en een nog nattere maand mei zijn de grondwaterstanden voor de tijd van het jaar ongewoon hoog. Dit heeft geleid tot verzadigde gronden, die echter nog steeds in staat waren de regen op te nemen. Desondanks heeft dit tot problemen geleid voor agrariërs in de regio.

Impact op de Landbouw

Door de hoge grondwaterstanden zijn de akkers te nat, waardoor landbouwvoertuigen de velden niet op kunnen. Dit heeft directe gevolgen voor de planning en uitvoering van het zaaien en poten van gewassen. Veel agrariërs zitten hierdoor in de knel en hebben het waterschap benaderd met hun zorgen en vragen.

Reactie van het Waterschap

Nicole Koks, dagelijks bestuurslid van WDODelta, erkent de zorgen van de agrariërs: “Uiteraard alle begrip voor de geluiden die we horen en de zorgen die er zijn.” Ze benadrukt echter de beperkingen waar het waterschap mee te maken heeft: “We doen wat we kunnen, alleen laat grondwater zich moeilijk sturen. We zijn afhankelijk van een droge periode waarin er geen neerslag meer valt.”

Vooruitzichten en Beheerstrategieën

WDODelta houdt dagelijks het weer nauwlettend in de gaten om te anticiperen op de waterbehoefte in de sloten. “Dagelijks houden we het weer in de gaten, zodat we kunnen anticiperen op niet teveel, maar ook niet te weinig water in de sloot,” aldus Koks. Ondanks de huidige problemen met natte akkers, ziet het waterschap een positieve uitgangspositie voor de komende (droge) zomermaanden: “Voor de (droge) zomermaanden hebben we nu een goede uitgangspositie, alleen is de timing dit jaar wel erg vervelend voor gewassen die gezaaid en gepoot moeten worden.”

Conclusie

De aanhoudende regen in april en mei heeft geleid tot hoge grondwaterstanden en verzadigde akkers in het werkgebied van WDODelta. Dit veroorzaakt problemen voor agrariërs, die moeite hebben met het inplannen en uitvoeren van hun landbouwactiviteiten. Het waterschap erkent de problemen en doet er alles aan om de situatie te beheren, maar is ook afhankelijk van natuurlijke droogteperiodes. Ondanks de huidige uitdagingen biedt de hoge grondwaterstand een positief vooruitzicht voor de droge zomermaanden.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen