Zaterdag 9 september, op Open Monumentendag, is het Schoolgebouw van de Van Heutszkazerne éénmalig open voor publiek. Het torengebouw is het laatste stukje van de Van Heutszkazerne dat zich nog in originele staat bevindt. Het gebouw werd (mede door Stichting Stadsherstel Kampen) van de slopershamer gered door BOEi, een landelijke non-profit organisatie die zich bezig houdt met restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland.
Monumenten zien veel dingen, maar kunnen daar niet over vertellen. Het zijn mensen die wel verhalen door kunnen geven. Verhalen over alledaagse en bijzondere belevenissen maar ook foto’s, filmpjes of zelfs gedichtjes. BOEi zorgt er niet alleen voor dat gebouwen gerestaureerd en herbestemd worden maar ook dat die verhalen, foto’s, filmpjes verzameld worden zodat we niet alleen stenen doorgeven. Om die verhalen te verzamelen komt Boei met een speciale stoel. De stoel is een onderdeeltje van het project Mensen Vertellen over Monumenten, waarin Boei de verhalen van tijdgetuigen en omwonenden wil meenemen in de herbestemming.
Jobbe Wijnen, Historisch Ingenieur en erfgoedadviseur van Boei: “De stoel is nog in ontwikkeling, maar is in feite vrij letterlijk een stoel met een camera er voor, waarin mensen die een anekdote hebben over de Van Heutsz, of een voorwerp dat er mee te maken heeft, dat kunnen vertellen en laten zien. Het is voor het eerst dat we dit zo doen, ook voor ons is het nog even experimenteren. De reden om dit te doen is dat we denken en vinden dat je nooit alleen naar de stenen moet kijken bij een monument. Draagvlak voor behoud zit hem in de mensen, die waarde aan het pand hechten en vanuit hun verleden verhalen over vertellen.”
Burger betrokkenheid
“Van Heutsz is een goed voorbeeld, want zonder Stichting Stadsherstel, gewoon betrokken burgers die het verhaal van het pand zagen, zou het Schoolgebouw al lang gesloopt zijn. Boei kwam pas later in dat proces aan bod, het waren de Kampenaren die het pand hebben gered. Dus wil je bij herbestemming die Kampenaren ook de kans geven hun verhaal te doen.”