zaterdag, juli 27, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsVerklaring uitslag G.R. verkiezingen door 'Centurion'

Verklaring uitslag G.R. verkiezingen door ‘Centurion’

-

 

Kamper gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014.

Centurion kleinOp 19 maart 2014 waren er de gemeenteraadsverkiezingen. In Kampen weken de uitslagen af van de landelijke trend. Centurion heeft mogelijke verklaringen per partij in Kampen. Uiteraard zijn er veel meer overwegingen mogelijk.

De partijen:
ChristenUnie (CU): van zeven naar zes zetels.
Landelijk behaalde de CU zetelwinst. Dat kwam omdat de CU het kabinetsbeleid steunde en publieke omroepen als beloning propaganda verzorgden voor Arie Slob (de landelijke lijsttrekker van de CU).
De CU-aanhang is trouw. Het zetelverlies in Kampen is te verklaren doordat wethouder Gerrit Jan Veldhoen en zijn gevolg aan “het consortium” (speculanten / bouwbedrijven) ruim drie miljoen euro plus tien miljoen euro winst aan bouwrechten hebben geschonken. Onnodig; de gemeente Kampen had volgens juristen een ijzersterke positie.

Christen-Democratisch Appèl (CDA): Van vijf naar zes zetels.
Landelijk maakte het CDA gering verlies. Het CDA mocht landelijk niet meeliften met de propaganda-machine van publieke omroepen. In het gunstigste geval werd Sybrand van Haersma Buma, de landelijke voorman van het CDA, neutraal benaderd.
In Kampen voerde het CDA een goede campagne. Daarnaast ligt de plaatselijke lijsttrekster Hilde Palland-Mulder prima in de markt, met een enorme uitstraling. (Dat miste de vorige lijsttrekker: wethouder Pieter Treep; die nu op de onverkiesbare plaats zeven van de CDA-lijst werd gezet. Zijn portret kwam dit keer niet op de CDA-affiche.)

Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP): van vier naar vijf zetels.
Landelijk was er een kleine winst voor de SGP. De SGP verleende gedeeltelijk steun aan het kabinetsbeleid.
In Kampen staat de SGP bekend om het standpunt tegen de 24-uurs economie en voor de instandhouding van de zondag als rustdag.
Bovendien weten veel Kampenaren dat de SGP betrouwbaar is en dat de SGP-raadsleden over een grote kennis van zaken beschikken.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD): drie zetels gehandhaafd.
Landelijk verlies. Het landelijke verlies is te verklaren doordat minister-president Mark Rutte (mede)verantwoordelijkheid draagt voor de extreem hoge werkloosheidscijfers. (CBS; februari 2014: 717.000 werklozen; waaronder 138.000 jongeren tot 25 jaar.)
In Kampen moest er een commissievergadering worden overgedaan vanwege vermenging van functies door raadslid Bert Weever. Wethouder Martin Ekker met de lastige portefeuille financiën, paste goed op de Kamper euro‘s.
Bovendien had de VVD een uitstekende advertentiecampagne in de plaatselijke bladen.

Gemeente Belang Kampen (GBK): Van vier naar twee zetels.
Men zou verwacht kunnen hebben dat de lokale partij GBK zou winnen, gezien de landelijke trend. GBK heeft in lijsttrekker mr. Albert Holtland een uitstekend raadslid met kennis van zaken en een groot analytisch vermogen. Hij wist met gloedvolle betogen een positieve bijdrage aan de gemeente Kampen te leveren.
Het vertrek van raadslid Jan Elhorst (ex-D66), een populaire Kamper marktkoopman, die altijd met een groot aantal voorkeurstemmen werd gekozen, verklaart een deel van het verlies. Een andere bekende persoon die stopte voor GBK is raadslid Rie Woning (ex-PvdA). Zij kreeg altijd enorme aantallen voorkeurstemmen. Dit verklaart eveneens een deel van het verlies. Daarbij kwam dan nog dat Rie Woning in een grote advertentie verklaarde op de SP te gaan stemmen. (Dit na zoveel jaren voor GBK in de gemeenteraad te hebben gezeten.) Raadslid Klaas Knijnenberg stopte er ook mee, vanwege zijn drukke baan bij de Belastingdienst. Hij is een bijzondere persoonlijkheid, die uit een bepaalde hoek de voorkeurstemmen kreeg. Al met al heeft het stoppen van drie prominente raadsleden GBK veel stemmen gekost.

Partij van de Arbeid (PvdA): van drie naar twee zetels.
De PvdA kreeg landelijk grote verliezen te incasseren, ondanks een propaganda-campagne door publieke omroepen voor de PvdA. (Voor wat; hoort wat. Blijkbaar gaan bepaalde omroepen er vanuit dat de PvdA de grootgraai-salarissen van nerveus-praters en stemmingkwekers bij de omroepen wel in stand wil houden.)
Kiezers vonden het landelijke beleid van de PvdA a-sociaal. Eerst de pensioenen verslechteren en de ouderen verplichten tot doorwerken; waardoor de jongeren werkloos aan de kant staan. Vervolgens de zorgtaken voor de helft van het geld bij de gemeenten over de schutting gooien.
Hiervan plukt een plaatselijke afdeling de wrange vruchten. Wethoudster Janita Tabak, die prima werk verricht heeft, is dan onmogelijk in staat het landelijke PvdA-wanbeleid te compenseren.

Groenlinks: van drie naar twee zetels.
Landelijk had Groenlinks met mevrouw Jolande Sap een onbekwame partijleidster. Mevrouw Sap wilde Wilders in de Tweede Kamer een hak zetten met een stekkerdoos en een stekkerverhaal; maar kreeg onder homerisch gelag van de kamerleden te horen dat “bij Sap de stekker er nog nooit heeft ingezeten.” Uiteindelijk werd mevrouw Sap door haar partijbestuur aan de kant gezet. (Momenteel is Bram van Ojik de kopman; een degelijke werker.) Daarom is het onbegrijpelijk dat Jolande Sap ijdeltuiterig weer aanschoof bij een praatprogramma op de T.V. Dat schaadde Groenlinks.
De landelijke neergang moet de plaatselijke afdeling parten hebben gespeeld.
Plaatselijk had de partij goede raadsleden en een prima fractievoorzitster Nieke Jansen. Bovendien voerde de partij plaatselijk een goede campagne met onder andere het “GroenLinksHuis”, een politieke inloopwinkel in de Geerstraat.
Dat raadslid Wim Rill, een geboren en getogen Kampenaar, die met hart en ziel voor Kampen ging, op een onverkiesbare plaats werd gezet, heeft Groenlinks geschaad.

Socialistische Partij (SP): van één naar vier zetels.
De plaatselijke vertegenwoordiger Richard Boddeus toonde zich een ijverig en betrokken raadslid. Maar dit kan de enorme winst van drie zetels niet verklaren. Een verklaring is wel dat Emile Roemer (de landelijke SP-leider) goed bij de Nederlandse bevolking overkomt en als een alternatief voor de PvdA wordt gezien.
Tel daarbij op de grote advertentie met Rie Woning (ex-PvdA en ex-GBK) en de winst voor de SP is verklaard. Boddeus ging in en fauteuil naar de overwinning.

Democraten 66 (D66): één zetel behouden.
Landelijk was er winst voor D66. Niet in Kampen. Dat is moeilijk te verklaren, omdat de landelijke propaganda-omroepen de D66-partijleider Alexander Pechtold pushten.
Raadslid Pascal Jacobs timmerde in Kampen behoorlijk aan de weg.
Klaarblijkelijk zijn de kiezers in Kampen niet gediend van een mooie meneer Pechtold met zijn gladde praatjes. Aan Pascal Jacobs heeft het niet gelegen.

Partij voor Betaalbare Betrouwbare Overheid: geen zetel.
Lijsttrekker Johannes Witte deed een dappere poging in de gemeenteraad te komen. Dat is mislukt. Johannes Witte kwam over als een integer persoon. Maar met zo’n groot aantal partijen in Kampen zaten er weinig kiezers te wachten op weer een partij erbij.

Centurion, 26 maart 2014.

Centurion-stemmen

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen