Na lijvige verhuizing heropend met goed geoutilleerd infocentrum
In bijzijn van het voltallige College van B&W is vanmorgen het Stadsarchief opnieuw open gegaan – op haar nieuwe locatie in de Stadskazerne. De naam werd vorige maand al vernieuwd toen het Gemeentearchief Kampen werd omgedoopt tot Stadsarchief Kampen. Bezoekers komen terecht in een splinternieuw informatiecentrum. Dat werd letterlijk en figuurlijk geopend door burgemeester Koelewijn na een kort woordje van hem en gemeentearchivaris Margreet Vink.
Op digitaal terrein moet er nog het nodige gebeuren aan gebruikersgemak maar fysiek kunnen belangstellenden al terecht bij het Informatiecentrum van het Kamper gemeentearchief. Een enorme verzameling aan boeken, documenten, kaarten en foto’s is op zorgvuldige wijze verhuisd naar het zorgvuldig in de Stadskazerne gebouwde archief met klimaatbeheersingssysteem (zie onderaan – ”Sleutel symboliseert oplevering”). Het Informatiecentrum voor het publiek kent ruimte voor archiefonderzoek en is goed uitgerust met werkplekken voorzien van WiFi en stroom (stopcontacten), zo liet de afdeling Voorlichting vooraf al weten. Meer informatie is te lezen in onze eerdere berichtgeving (zie onderaan – “Stadsarchief gaat weer open”).
Margreet Vink verwees naar de gemeente als zorgdrager voor de gemeentelijke archieven die tijdens de drukke verhuisperiode vijfeneenhalve maand niet toegankelijk waren. Zij noemde de uitstraling van het nieuwe Stadsarchief ”strak en wit” maar hoopte dat het tegelijk ”warm en huiselijk” overkomt. Bort Koelewijn prees de grote inzet van de vrijwilligers en memoreerde de stalen deur in het oude stadhuis die nog steeds te zien is in het tegenwoordige Gemeentelijk Museum. Die deur heeft er mede aan bijgedragen dat Kampen een rijk archief heeft dat ver teruggaat in de tijd. Koelewijn sprak over de tegendraadse ontwikkelingen bij het Stadsarchief. ”Enerzijds kunnen mensen straks, dankzij de digitalisering, vanaf de bank thuis stukken opvragen en inzien maar anderzijds wil de nieuwe locatie in de Stadskazerne ook uitnodigend zijn om langs te komen om de oude charters ook echt te voelen en zien”, sprak de burgervader die daarna met bezoekers van het informatiecentrum in gesprek ging terwijl zijn wethouders geïnteresseerd de boekenkasten doorsnuffelden.
Het welkome onthaal, dat het Stadsarchief wil uitstralen naar Kampen en daarbuiten, werd geïllustreerd door de eerste bezoeker een bloemetje aan te bieden. Die eer viel te beurt aan Jan van Hulzen, een trouwe bezoeker van het archief, evenals Iet Erdtsieck die ook aanwezig was bij de opening. Een medewerker van het Stadsarchief merkte met een knipoog op dat ze ambtenaren blijven en daarom verzot op formulieren. Van Hulzen moest dientengevolge een presentieformulier invullen en zijn naam werd als eerste opgetekend in het gastenboek. Saillant detail is het feit dat het nieuwe Stadsarchief als eerste de anekdote kan optekenen en archiveren hoe haar verhuurder (woningcorporatie deltaWonen) het pand, waarin ze haar nieuwe stek heeft gevonden, moet verkopen (zie onderaan). Als hoofdhuurder is gemeente Kampen de eerste gegadigde om de Stadskazerne over te kopen. Aanstaande donderdag debatteert de gemeenteraad hierover.
Zie ook:
• Stadsarchief Kampen gaat weer open
• Kampen overweegt aankoop Stadskazerne
• Sleutel symboliseert oplevering Stadskazerne
• Gemeentearchief Kampen wordt Stadsarchief Kampen
• Stadsarchief Kampen (website)