Verrassend lekkere wijnen bij wijnproeverij van José Klappe

416

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

KAMPEN – Wijnproeverij ‘Nazomeren met de Franse slag’, afgelopen vrijdag 6 september. Dat betekende natuurlijk wijnen uit Frankrijk. Vier wit, een rosé, vier rood en een dessertwijn. Sommelier José Klappe beloofde de verslaggever maar liefst tien ‘heerlijke en betaalbare’ wijnen. ‘Tien? Tjonge, dat zijn flink wat glazen’, dacht ik geschrokken. Maar José hielp me meteen uit de droom. We krijgen geen wijnglazen vol, maar bodempjes van iedere soort. Tenslotte is het niet de bedoeling om de wijnproeverij helemaal ‘teut’ te verlaten.

Een kleine introductie. José Klappe. Van 1982 tot 2005 was ze gastvrouw van Restaurant De Bottermarck, waar haar man Stef in de keuken als chef-kok de scepter zwaaide. Ze was zelf gastvrouw en sommelier. En wie eenmaal sommelier is, blijft dat een leven lang. ‘Soms kun je, voor slechts een paar euro per fles meer, de allerlekkerste wijn schenken.’ Maar dan moet je wel weten waar je op moet letten, stelt ze. Haar proeverij geeft deelnemers deze basiskennis. ‘Want het leven is te kort om slechte wijn te drinken.’

Uitspugen
Al elf jaar lang organiseert José circa vijf wijnproeverijen per jaar. De door haar gepresenteerde wijnen zijn altijd óf biologisch, óf op duurzame wijze geproduceerd. Daarnaast stelt ze er genoegen in om haar wijnen buiten de geijkte paden te vinden. Een hand-out, geflankeerd door een leeg wijnglas en een inmiddels volgeschonken waterglas, biedt informatie over de tien te proeven wijnen van deze avond. Her en der staan schalen met dunne sneetjes stokbrood, oude kaas en schimmelkaas, fenegriek, olijven, zalm, salami en seranoham. Het zal de gasten aan niets ontbreken! In de hand-out kunnen we van alle gepresenteerde wijnen de kleur, geur, smaak en algemene indruk noteren. Ik weet het al op voorhand: dat gaat nog niet meevallen.

Witte wijnen
De vier witte wijnen die de revue passeren zijn alle vier duidelijk anders van kleur, geur, smaak en samenstelling. De eerste wijn doet me heel sterk aan een geur denken die ik niet onder woorden kan brengen. Her en der hoor ik de ‘mede-cursisten’ onderling hun ervaringen uitwisselen, maar nergens klinkt hetgeen ik had bedacht, maar nog steeds niet onder woorden kan brengen. Totdat ergens het woord ‘asperges’ valt. En dan weet ik het. Deze wijn, die ik op het formulier al als ‘lekker’ had betiteld, doet me denken aan aspergepis. Maar dan de erg lekkere variant.

Ik heb er zin in, deze avond. Net als goede vriend Marcel die mijn gast is. Net als onze tien tafelgenoten, waarvan sommigen al veel vaker een wijnproeverij van José hebben bezocht. De reden is simpel: ‘Ze biedt steeds weer nieuwe, verrassende wijnen. Zo ontdek je steeds opnieuw weer andere wijnen dan je doorgaans drinkt.’ Tenslotte zijn we gewoontebeestjes en drinken we vaak – eenmaal een smaak ontdekt – hetzelfde drankje. Ook ik. Als ‘member’ van ‘Club Balletje Balletje’, de tweepersoons ‘bar’ van gelegenheidsduo Marcel en Alex, ben ik erg gecharmeerd van rode wijn. We drinken alleen nog maar Shiraz, Malbec, Temperanillo of een andere robuuste rode wijn. Vooral de laatste tijd is ‘Klein Vriend’, een pinotage uit Zuid-Afrika (in de aanbieding voor 2,50 euro bij de Jumbo), samen met de rode wijn van Norton (met 35% kortingssticker van de AH) onze favoriet. Maar vanavond proef ik witte wijnen waarvan ik denk: ‘Wauw, erg lekker’. Sterker nog: het maakt me niet uit dat die eerste witte me naar die specifieke aspergegeur deed afdwalen, want deze ‘Le petit Caboche Blanc’, van Jean Pierre Boisson van de Domaine du Père Caboche, smaakt bijzonder goed. Een Sauvignon Blanc zoals ik die nog nooit heb geproefd.

Uitspugen
Overigens: proeven betekent dat je de wijn ruikt, door je mond laat glijden en intens beleeft, maar niet doorslikt. José: ‘Ik spuug mijn wijn bij een proeverij altijd uit, maar de deelnemers mogen het natuurlijk gerust doorslikken…’ Menigeen leegt, na een slokje te hebben geproefd, het restant in een van de twee grote spuugemmers. Gekscherend roep ik: ‘Aan het einde van de avond hebben we een verloting en mogen de twee winnaars ieder een emmer mee naar huis nemen.’ Hilariteit alom. De stemming zit er lekker in. De drank ook. Want in slechts een half uur tijd is José al vijf keer langs geweest om ons glas van een ‘bodempje’ wijn te voorzien. Dit gaat rap.

Uitschieter bij de witte wijnen is de Gros Manseng, Sélection van de Domaine des Cassagnoles. ‘U ruikt een verrassend en complexe en intense geur’, zo lees ik in de hand-out. ‘Bloemen, wit fruit als perziken, witte bessen en acacia zijn te herkennen.’ Vrijwel iedereen aan tafel is het erover eens dat dit de lekkerste witte wijn van de avond is. Als José de prijs noemt, zijn we allemaal even stil. Slechts 8,95 euro. ‘Zo zie je maar weer dat een goede, lekkere wijn helemaal niet duur hoeft te zijn.’

Rode wijn
We proeven als eerste de Brouilly, een Beaujolais uit de Bourgogne. Prijzig. 16,95 per fles. Lekker, ook. Of, zo denken we beiden hardop, kleurt de sfeer van de avond onze perceptie? ‘Misschien moeten we jullie dan maar uitnodigen om de volgende keer bij ons te komen drinken’, zeggen we tegen Roel en Sandra, het stel dat tegenover ons zit en waar we herhaaldelijk smakelijk mee kunnen lachen. Roel is, anders dan Sandra, al veel vaker bij de wijnproeverijen van José geweest en weet van de vorige sessies nog precies wat hij heeft gedronken en wat er destijds zo lekker was.

Uiteindelijk komen Marcel en ik uit op ‘Le Petit Caboche rouge’, een mix van Caladoc, Marselan, Egiodola (door mij gekscherend Ebola genoemd) en Syrah. Slechts 9,95 per fles. Kijk, daar kun je nog eens mee thuiskomen! Dus bestellen we aan het einde van de avond, wanneer José de bestelformulieren uitdeelt, meteen twee dozen van deze heerlijke wijn. ‘Kunnen we onze clubavonden daarmee beginnen en dan afsluiten met de minder dure wijnen. Dan proeven we het verschil toch al niet meer’, roepen we gekscherend.

Als José aankondigt dat de volgende wijnproeverij van 22 november ook meteen haar laatste wijnproeverij is, denken we niet lang na en melden we ons en masse aan voor die laatste proeverij met als thema ‘feest’. Een feestje met een lach en een traan, weten we. Erbij zijn? Neem contact op met José. Mail naar

s.******@ho**.nl











.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP