Vet van oliebol en gourmet: recycle het

Waterschap Drents Overijsselse Delta vraagt inwoners oliebollenvet, frituurvet en oliën niet via gootsteen, toilet of straatkolk in het riool te laten weglopen. Olie en vetten kunnen verstoppingen veroorzaken, zowel in huisaansluitingen als in het rioleringsstelsel zelf.

Veel mensen bakken aan het einde van het jaar zelf hun oliebollen. Dat vet gaat steeds minder het riool in, maar in de vetrecyclebak of de afvalbak. Een goede zaak die het waterschap toejuicht. Vet dat wordt ingeleverd in de speciale containers bij bijvoorbeeld supermarkten, inzamelpunten of milieustraten wordt bovendien hergebruikt als biodiesel.
Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën promoot het inzamelen van en recyclen van frituurvet. Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl staat meer informatie en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet.

Niet alleen vet leidt tot verstoppingen
Naast vet komt het waterschap nog steeds allerlei andere zaken tegen die niet in het riool horen. Zo bezorgen allerlei schoonmaak- en babydoekjes het waterschap extra werk, omdat rioolgemalen verstopt raken of vastlopen. Ook verfresten, chemicaliën en medicijnen worden nog steeds op rioolwaterzuiveringen aangetroffen. Kijk voor meer informatie op www.nietinhetriool.nl

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft in totaal 16 rioolwaterzuiveringen. Deze ‘schoonmaakfabrieken’ staan in Zwolle (2), Kampen, Genemuiden, Dalfsen, Heino, Olst, Raalte, Deventer, Echten, Meppel, Dieverbrug, Steenwijk, Beilen, Vollenhove en Smilde.

Hoe wordt gebruikt vet biobrandstof?


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*