Vijf manieren om ouderen in de gemeente Kampen nu niet eenzaam te laten worden

Ingezonden bericht

639

In de gemeente Kampen wonen veel ouderen die nu vanwege het coronavirus minder bezoek krijgen. Terwijl dat bezoek vaak het hoogtepunt van de week is. Deze ouderen kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral als ze minder digitaal vaardig zijn.

Dat willen we niet laten gebeuren! Daarom wijzen wij al onze inwoners op de volgende mogelijkheden om eenzaamheid bij ouderen nú tegen te gaan.

1. Bel vaker en langer
Hoe makkelijk is het om wat vaker te bellen of langer te bellen? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet uw telefoon dan op luidsprekerstand. Zo bent u op afstand toch verbonden.

2. Schrijf kaarten en brieven
Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten. Dat kunt u natuurlijk doen met uw eigen ansichtkaarten en enveloppen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van Omapost (www.omapost.nl; met code coromapost kan dit tegen kostprijs).

3. Wijs ouderen op de Luisterlijn
Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767 of lokale nummers kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek. Het lokale nummer voor gemeente Kampen is 038 – 426 89 99.

4. Gebruik Corona Quarantaine Contact
De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina (www.kro-ncrv.nl/corona) kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.

5. De Zilverlijn
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

6. De Hulplijn van Wijz Welzijn Kampen en De Kern maatschappelijke dienstverlening
Heeft u een vraag of behoefte aan een luisterend oor? Neem dan contact op met de hulplijn van Wijz Welzijn Kampen en De Kern maatschappelijke dienstverlening via 038-4569700. Zij staan in verbinding met de vele fantastische burgerinitiatieven van de gemeente Kampen.

We roepen al onze inwoners op om gebruik te maken van deze mogelijkheden en hun oudere buurvrouw, buurman, opa of oma te helpen de komende tijd goed door te komen. Want alleen samen kunnen we eenzaamheid en nu ook corona verslaan.