De gemeente Kampen heeft een omgevingsvergunning onder voorwaarden verleend voor de sloop van de villa Boven Havenstraat 14 in Kampen. Als voorwaarde is opgenomen dat er pas gesloopt mag worden als de omgevingsvergunning voor nieuwbouw is verleend en in werking is getreden.
Nu de omgevingsvergunning voor het slopen van de villa is verleend en er gewerkt wordt aan een ontwikkelingsvisie voor het hele gebied heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de panden aan de Boven Havenstraat niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Stichting Stadsherstel Kampen, de historische vereniging Jan van Arkel en de Monumentenraad Kampen hadden hiervoor een verzoek ingediend.
In november 2017 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning sloop ingediend. Om te voorkomen dat er gaten vallen in de stedenbouwkundige structuur van het beschermde stadsgezicht is er een concreet nieuwbouwplan nodig dat ook vergunbaar is. Op dit moment ligt er een nieuwbouwplan waarop de welstand- en monumentencommissie op hoofdlijnen een positief advies heeft afgegeven. Dit betekent dat er geen belemmeringen meer zijn om deze omgevingsvergunning voor sloop af te geven.
Geschiedenis
Het pand aan de Boven Havenstraat 14 kent een lange geschiedenis. De woning is begin vorige eeuw gebouwd naast de Glasfabriek met een eigen directeurswoning. Toen de woning leeg kwam te staan werd het gekraakt en er wonen nu nog krakers in het pand. Lange tijd was het plan om de woning met geld van de provincie Overijssel in oude luister te herstellen. Het pand is een beeldbepalend element in het gebied “Entree Boven Haven”, één van de drie entrees van de binnenstad naast het gebied Buitenhaven en het gebied Bolwerk-Buitenwacht. Maar de villa is inmiddels in zodanige staat beland dat de gemeenteraad heeft aangegeven dat ook de sloop van het pand bespreekbaar is als er iets moois (historiserende nieuwbouw) voor terugkomt, dat past in een nieuwe ontwikkelingsvisie voor het gebied.