Visdraad, netten en haakjes zorgen voor dierenleed, ook kinderen lopen gevaar

Pijnlijke poot voor de hond (Foto Ina Boom)
Pijnlijke poot voor de hond (Foto Ina Boom)

Vissers die heerlijk zitten te vissen langs de waterkant nemen niet altijd al hun spullen weer mee naar huis. Hierdoor komen niet alleen vogels in de problemen maar, ook andere dieren en mensen.

Vissen 

Vissen is voor velen een plezierige hobby. Heerlijk genieten langs de waterkant van de rust en geconcentreerd zijn op de dobber. Even niets anders aan het hoofd, pure ontspanning. En wanneer dan het geduld bekroond wordt met een mooie vangst, dan maakt dat alles weer goed.

Vissers hebben visgerei bij zich. Vaak bestaat dit uit één of meerdere hengels, een schepnet, haakjes en aas. Helaas gaat niet altijd alles weer mee terug naar huis.

Vogelgroep Kampen en Stichtin Vogel- en Egelasiel Kampen

Er blijft langs de waterkant nog wel eens visgerei liggen. Bij Vogelgroep Kampen en Stichting Vogel- en Egelasiel Kampen komen met regelmaat meldingen binnen van vogels die verstrikt zijn geraakt in de achtergebleven visdraden, visnetten of haakjes.

Honden en vee

Voor honden en voor vee vormen de achtergebleven attributen ook een gevaar. Honden raken er in verstrikt met mogelijke snijwonden als gevolg. Vee dat langs de oevers graast, zien het visgerei niet tussen het gras liggen, met als gevolg dat het in de maag van het dier komt. Dit kan tot gevolg hebben dat een dier hier letterlijk doodziek van wordt.

Kinderen 

Er wordt ook gevist bij de diverse strandjes langs de IJssel. Personen, waaronder kinderen, die daar recreëren lopen het gevaar om in een achtergebleven haakje te stappen, met de nodige gevolgen. Of wat te denken van een kindervoetje dat vast komt te zitten in een achtergebleven visdraad of visnet.

Oproep aan vissers

Uiteraard zal het gros van de vissers hun materialen weer gewoon mee naar huis nemen, ook wanneer dit bestemd is voor de afvalbak. Helaas is gebleken dat er een kleine groep is, die dit niet doen. Aan hen dan ook het verzoek om de materialen waarmee je gekomen bent, ook weer mee terug te nemen en de visstek schoon en netjes achter te laten.

 

Deze nijlgans werd onlangs gevonden met een vishaak met 3 haakjes er aan in zijn poot. Zelfs het blinkertje zat er nog aan. (Foto Vogelgroep)
Scholekster met visdraad om de poten (Foto Vogel- en Egelasiel)

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.