Vlag uit bij Kamper verzetsman (93) op bevrijdingsdag Kampen

Warner maakt vanaf zijn balkon het V-Teken. Foto Pascal Winter voor KampenOnline

 

Een herdenking met een evenement van de bevrijding van Kampen mag niet doorgaan vanwege corona. Warner Pap, die toen als 17-jarige de drie Canadese soldaten naar Kampen roeide, is nu 93 jaar en woont met z’n vrouw in de Amandelboom. Op zijn balkon ging vandaag de Canadese en de Nederlandse vlag uit. Warner stond op zijn balkon en maakt het victorieteken.

Vorig jaar werd werd de Kamper verzetsman Warner Pap in het zonnetje gezet. Burgemeester Koelewijn overhandigde hem toen namens de gemeente een bevrijdingstegel uit 1945 en een ingelijste foto van hem in een punter met Canadese bevrijders. Vanwege de maatregelen rondom de coronacris deed hij dat vanuit een hoogwerker van de brandweer. De heer Pap stond met zijn vrouw op het balkon van zijn appartement in de Amandelboom. 

Warner Pap heeft een grote rol gespeeld toen Kampen, precies 76 jaar geleden, werd bevrijd. Hij zette op 17 april 1945 Canadese bevrijders bij Kampen met zijn punter de IJssel over. Met zijn punter roeide Warner Pap vanaf de IJsseldijk naar het station. Daar aangekomen stapten de drie Canadezen, Mobberley, Baker, Lallemand samen met de kamper tolk Frans de Hosson aan boord van de punter. Warner Pap roeide de Canadezen naar Kampen. Zij stapten ter hoogte van de Synagoge aan de IJsselkade aan wal. Dit moment wordt gezien als de bevrijding van Kampen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*