donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsVoorbeschouwing IJsselderby Zalk - 's Heerenbroek

Voorbeschouwing IJsselderby Zalk – ’s Heerenbroek

-

Afgelopen weekend hebben een paar miljoen mensen gezien dat het Paasvuur in Wilsum, is ingeruild voor een groot scherm met daar op een vuur. Dit is gedaan om de stikstof uitstoot zo laag mogelijk te laten zijn. Ze hebben in Wilsum de smaak te pakken op dit gebied, ze willen tijdens Oud & Nieuw ook een DJ met scherm uitnodigen. Waarop het vuurwerk en het melkbusschieten te zien is en de DJ verzorgt het geluid erbij.

Voor het echt vuurwerk moet je dus niet meer in Wilsum zijn! Maar van het weekend in ’s Heerenbroek. Daar staat de “Old Farm” op het programma. De wedstrijd van de groen hemden uit ’s Heerenbroek tegen de gelen uit Zalk. Beide teams moeten winnen, punt(en) verlies is dodelijk! Zalk speelt voor lijstbehoud en ’s Heerenbroek voor de titel.
Hoe kun je beide plaatsen het beste omschrijven? Zalk kun je omschrijven als het “Jeruzalem aan de IJssel”, het is het religieuze centrum van de regio. Mensen komen vanuit het overzeese hierna toe om hun geloof te belijden en het ligt ook nog in het beloofde land. Ze hebben alleen geen muur nodig om te klagen. Daarentegen kan je ’s Heerenbroek het beste omschrijven als “New York”. Het kapitalisme straalt ervan af, dat zie je al bij de drukke hoofdweg met een verkeerslicht midden in het dorp. Zelfs de toren van ’s Heerenbroek is tot stand gekomen door het kapitalisme. In tegenstelling tot veel dorpen waar de toren tot de kerk behoort, is die van ’s Heerenbroek van de Melkfabriek. Ook het motto van ’s Heerenbroek is bijna dezelfde als die van New York “The village that ever sleeps”.

Weer
Beide dorpen hebben ook twee landelijk bekende mensen voortgebracht. Uit ’s Heerenbroek komt de eerste weerman van tv Jan Pelleboer, die het weer van de komende dag altijd een cijfer gaf. Uit Zalk komt natuurlijk Klazien die met haar natuurwijsheid en spreuken mensen de wijsheid van gezond boerenverstand wou bijbrengen.
Maar wat voor weer wordt het nou zaterdag?
Zoals Klazien het zou zeggen: “Is de kat helemaal nat, dan heb je regen gehad. Zitten de vrouwen buiten aan de wijn, dan is er vandaag zonneschijn.”
Het cijfer voor het weer van zaterdag is een 7.
Dus er is geen enkele reden om niet naar ’s Heerenbroek te komen, waar om 14.30 uur de aftrap zal zijn tussen de wedstrijd Zalk en ’s Heerenbroek.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen