Kan de watersnood van 1825 in de IJsseldelta zich opnieuw voordoen? Het Watersnoodlab – een rondreizende belevingsexpositie – maakt het publiek bewust van de risico’s van wateroverlast en daagt bezoekers uit om na te denken over waterveiligheid.
Tot en met 13 mei staat het Watersnoodlab bij de Stadskazerne in Kampen. De expositie is gratis toegankelijk en biedt inzicht in de uitdagingen van hoogwater in onze regio.
Herdenking watersnood 1825
Dit jaar herdenken we de verwoestende stormvloed van 1825, toen dijken langs de Zuiderzee, IJssel, Vecht en het Zwarte Water doorbraken. Dorpen en steden liepen onder, met meer dan 300 doden in Overijssel tot gevolg. Het Watersnoodlab stelt de vraag: zijn we nu wel veilig? Kunnen we leren leven met het water, of blijven we het bevechten? En hoe verdelen we de ruimte tussen wonen, landbouw en water?
Leren van het water
Rivierjournalist Wim Eikelboom, mede-initiatiefnemer van het lab: “Nederlanders denken vaak dat we het water altijd kunnen beheersen. Maar misschien gaan we een tijd tegemoet waarin het water júíst óns beheerst.” Samen met vormgever Johan Akkerman en de Stichting Overijsselacademie ontwikkelde hij een interactieve expositie in een bouwkeet, met een spel om het gesprek over waterdilemma’s op gang te brengen.
Kampen aan zet
Wethouder Erik Faber benadrukt het belang van waterbewustzijn: “Extreem weer en een stijgende zeespiegel maken waterveiligheid actueler dan ooit. We moeten nadenken over hoe we mét water kunnen leven. Deze expositie zet ons daarbij aan het denken.”
Praktische informatie
Locatie: Voorplein Stadskazerne, Kampen
Data: 14 april t/m 13 mei 2025
Tijd: Maandag t/m zaterdag, 10.00 – 16.00 uur
Toegang: Gratis
Het Watersnoodlab sluit aan bij de podcast Waterwolf van de Overijsselacademie. Tegelijkertijd is de buitententoonstelling Wat een vloed! van het Stadsarchief Kampen te zien. Na Kampen reist het lab verder langs andere Overijsselse gemeenten die in 1825 werden getroffen.