Week tegen de Eenzaamheid gestart: Kom erbij!

Burgemeester Koelewijn trapt letterlijk en figuurlijk de week af

Om aandacht te vragen voor de vaak verborgen situatie van eenzaamheid, is gisteren de landelijke Week tegen de Eenzaamheid begonnen. Het initiatief gaat uit van het landelijk samenwerkingsverband Coalitie Erbij en in Kampen hebben Humanitas en Komplu een uitgebreid positief actieprogramma opgesteld van 22 t/m 30 september. De week begon met een bijeenkomst voor betrokkenen en geïnteresseerden. Burgemeester Koelewijn kwam per tandem naar de Stadskazerne gefietst met achterop een vrijwilligster van Humanitas, refererend aan het programma Tandem Kampen.

Stadhuis Kampen

Kom erbij!
Het probleem van eenzaamheid is vaak groter dan men denkt. Ruim een miljoen Nederlanders voelt zich in sterke mate eenzaam en als dat lang duurt, kan dat uitmonden in gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een tekort schieten in gevoelens van welzijn en geluk. In de Week van de Eenzaamheid wordt hier aandacht voor gevraagd. Iedereen kan tijdens zijn of haar leven te maken krijgen met eenzaamheid. Om dit tegen te gaan, hebben in 2008 een aantal maatschappelijke organisaties de krachten gebundeld in de Coalitie Erbij. De Humanitasafdeling in Kampen heeft op de Tohopesatebeurs contact gelegd met Komplu, een Kamper evenementenorganisator, die voor de hele week een programma heeft opgesteld (zie onderaan). De activiteiten staan voor iedereen open en zijn bedoeld voor de gezelligheid.

Stadspark

Tandem Kampen
Als eerste activiteit werd gisteren, donderdag 22 september, een bijeenkomst belegd in de Stadskazerne. Namens Coalitie Erbij schetste Ellis van de Meulen een beeld van de oorzaken, gevolgen, risicogroepen en aanpakmogelijkheden van eenzaamheid. Contact leggen is heel belangrijk en dat stond dan ook na de pauze op het programma in kleine groepjes. De bijeenkomst werd afgetrapt door burgemeester Bort Koelewijn die samen met drie vrijwilligsters naar de Stadskazerne was komen fietsen. Blijkbaar hield hij liever zelf het roer in handen want de vrijwilligster van Humanitas had achter hem plaats genomen op de tandem. Anoeska is op dit moment een maatje voor een man die zichzelf heeft aangemeld bij het programma Tandem van Humanitas, dat in januari ook in Kampen is gestart. Personen, van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking, kunnen ook aangemeld worden door instanties om met een maatje weer uit huis te komen en eenzaamheid tegen te gaan (zie onderaan). De zeer tijdelijke fietsmaatjes Bort en Anoeska kwamen aanfietsen vanuit de Oudestraat. Het is onbekend of ze daarvoor ontheffing hadden.

Oudestraat Kampen

Initiatieven in Kampen
In haar inleiding vertelt Meuleman ook zelf wel eenzaamheid ervaren te hebben, zowel persoonlijk als op het werk. Eenzaamheid is een situatie waarin de meeste mensen zich niet gelukkig voelen en dat kan net zo goed in gezelschap voorkomen als je daarin geen binding hebt met de andere aanwezigen. Blijkbaar hebben mensen elkaar nodig. Koelewijn schetst dat er op dat gebied veel initiatieven bestaan in Kampen, zoals de Weggeefschuur in Brunnepe, eeTze in IJsselmuiden, koffieochtenden bij het Leger des Heil en Welzijn in Kampen en bij diverse kerken. Juist die avond ontving eeTze een cameraman van TV Oost om aandacht te schenken aan het initiatief van eeTze en de collecte die ze volgende week in IJsselmuiden en Grafhorst organiseert. Voordat Meuleman haar inleiding begon, had ze Koelewijn het Gelukboek overhandigd waarop de burgemeester vertelt dat Kampen momenteel meedoet aan een onderzoek naar geluk. De cijfers in Kampen (7% van de 52040 inwoners) steken positief af tegenover het landelijk gemiddelde van 8% van de respndenten die zich zeer eenzaam noemen bij een onderzoek in april van dit jaar. Voor hen en alle anderen geldt het motto van deze zevende Week van de Eenzaamheid: Kom erbij!

Week van de Eenzaamheid

Zie ook:
Week tegen Eenzaamheid (Coalitie Erbij)
Kom erbij Kampen (programma)
Tandem Kampen
Publicaties over eenzaamheid
Gezellig eten bij eeTze (video)
Jubileum Weggeefschuur (video)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*