Weer minder verzuim en schooluitval in gemeente Kampen

201

Kampen is goed op weg met het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters en het verzuim. Uit het jaarverslag Leren en Kwalificeren schooljaar 2012-2013 blijkt dat het aantal verzuimmeldingen tot 18 jaar is gedaald.

Ook zijn er dit jaar meer jongeren met succes begeleid in het vinden van een nieuwe opleiding of werk. Dit is het resultaat van de actieve aanpak van de leerplichtambtenaren en de RMC-coördinator van de gemeente Kampen, in samenwerking met de scholen en de RMC regio IJssel-Vecht. Deze daling is niet alleen te merken in Kampen, maar in heel de regio IJssel-Vecht. De regio IJssel-Vecht scoort in de top 3 van beste regio’s van Nederland.

Actieve aanpak schoolverzuim
De aanpak van de leerplichtambtenaren is actief op alle fronten. Zo controleren zij voor en/of na de schoolvakanties op luxeverzuim op zowel de basisscholen als op het voortgezet onderwijs. Luxeverzuim houdt in dat ouders hun kinderen zonder toestemming buiten schoolvakantie mee op vakantie nemen. Wanneer sprake is van ongeoorloofd schoolverzuim gaat de leerplichtambtenaar in gesprek met de jongere, volgt een waarschuwing of wordt proces-verbaal opgemaakt tegen de ouders. Daarnaast zijn er goede afspraken met de schooldirecteuren over het melden van verzuim. Om ouders en leerlingen bewust te maken van het belang van onderwijs organiseren gemeente en scholen jaarlijks De Dag van het Onderwijs, als onderdeel van preventie van verzuim.

Wethouder Lidi Kievit: “Kampen wil een gemeente zijn waar iedereen kan en mag meedoen aan de samenleving. Dit betekent dat elk kind opgroeit in een veilige en kansrijke omgeving. Wij gunnen elk kind een goede start. Met een diploma op zak hebben jongeren een grotere kans op werk en een betere kwaliteit van leven. Onze ondernemers hebben bovendien de toekomstige werknemers hard nodig. Het onderwijs speelt daarin een belangrijke rol. Ik ben blij dat de actieve aanpak van onze leerplichtambtenaren hieraan bijdraagt”.

Cijfers in Kampen
Afgelopen schooljaar telde de gemeente Kampen 11.004 leer- en kwalificatieplichtigen. Er zijn 337 verzuimmeldingen binnengekomen van leerlingen die zonder geldige reden van school wegbleven, waarvan 196 meldingen tot 18 jaar en 141 meldingen vanaf 18 jaar. In veertien gevallen ging het om luxeverzuim. Dit is de helft minder dan het jaar ervoor en het gevolg van de handhavingsacties van de leerplichtambtenaren. In de andere gevallen ging het om het zogenoemde relatief verzuim. Bij deze vorm van verzuim wordt het niet regelmatig naar school gaan, gezien als een signaal voor achterliggende problemen. In Kampen wordt actief gehandhaafd op verzuim. Naast 50 waarschuwingen (bij eerstgemeld verzuim) is 17 keer verwezen naar Halt en 27 keer een proces-verbaal opgemaakt.
Daarnaast hebben 113 jongeren tussen de 18 en 23 jaar een school voortijdig verlaten zonder een diploma op zak. Vorig jaar waren dit 107 jongeren. Hiervoor zijn diverse redenen. Dit kan zijn door een verkeerde schoolkeuze, door ziekte, of het hoogst haalbare is bereikt of er zijn problemen thuis. De RMC-coördinator heeft het schooljaar 25 jongeren ondersteund in het teruggaan naar een opleiding en/of een traject naar werk.
Niet elke jongere die uitvalt heeft begeleiding van het RMC nodig. Er zijn ook jongeren die op eigen kracht of met andere begeleiding terug gaan naar een opleiding en/of werk. In totaal stroomden vorig jaar 54 jongeren terug naar werk en/of opleiding.

Daling van voortijdig schoolverlaten in de regio
Tot nu toe daalt het aantal leerlingen die zonder diploma het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs verlaat nog ieder jaar. In de regio IJssel-Vecht is het aantal voortijdig schoolverlaters vorig jaar gedaald met 35,2% ten opzichte van het schooljaar 2011-2012. De regio IJssel-Vecht scoort met het lage aantal voortijdig schoolverlaters erg goed ten opzichte van de rest van het land. In de voorlopige cijfers van 2012-2013 scoort de regio IJssel- Vecht in de top 3 van beste regio’s van Nederland.

Ook landelijk is te zien dat het aantal leerlingen dat voortijdig de school verlaat daalt. Het kabinet streeft er naar het aantal voortijdig schoolverlaters in 2016 terug te dringen tot maximaal 25.000. In vergelijking met andere Europese landen behoort Nederland tot de kopgroep. In de leeftijdsgroep van 18-25 jarigen bedroeg het aantal voortijdig schoolverlaters in Nederland in 2012 8,8%, terwijl het gemiddelde aantal voortijdig schoolverlaters in de Europese Unie in deze leeftijdsgroep op 13,7% ligt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP