woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsWerkgroep Zwartendijk stapt naar de Raad van State

Werkgroep Zwartendijk stapt naar de Raad van State

-

De Werkgroep Zwartendijk heeft de afgelopen week beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Ook heeft de werkgroep de Raad van State verzocht om de uitvoering van het Bestemmingsplan en dan met name de aanleg van de “klimaatdijk” te schorsen tot uitspraak is gedaan over het ingediende beroep.

Nu al ruimte voor 5000 nieuwe Kampenaren
Al zeven jaar strijdt de Werkgroep Zwartendijk tegen woningbouw over de Zwartendijk, waar de CU-CDA-VVD-PvdA-coalitie in Kampen het “dorp Reeve” wil bouwen. Al zeven jaar roept de Werkgroep Zwartendijk dat de bevolkingsgroei en de bevolkingsprognoses geen enkele aanleiding vormen om van het eeuwenoude cultuurlandschap over de Zwartendijk een woonwijk met 1300 luxe waterwoningen te maken. Kampen heeft nu nog ruim 2000 woningen in de planning staan. Op dit moment worden – los van Reeve – vier nieuwe woonwijken gebouwd met ruim 2000 woningen, die gezamenlijk 5000 nieuwe Kampenaren kunnen huisvesten: Onderdijks fase 3, de Hanzewijk, Het Meer en het Stationskwartier.
De prognoses van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) voorspellen voor 2030 een groei van 50.900 verdeeld over 20.200 huishoudens tot 52.100 inwoners, verdeeld over 23.400 huishoudens. (klik hier voor de regionale kernprognoses 2013-2040: http://www.pbl.nl/themasites/regionale-bevolkingsprognose ) Het is dus buitengewoon onverstandig om nog een vijfde nieuwe woonwijk te ontwikkelen.
Aanleg klimaatdijk vóór definitief besluit over woningbouw in 2016 waanzin
De bypass wordt aan de noordzijde (Kamper kant) niet begrensd door een traditionele dijk. In verband met de bouw van “Dorp Reeve” wordt van een deel van de noordelijke Bypassdijk eind 2014 een zogenaamde ‘klimaatdijk’ gemaakt. Dat wordt een 5.20 meter hoge (+ NAP) en 150 meter brede dijk, die in noordelijke richting nog kan uitwaaieren in zogenaamde ‘woonterpen’ van 6.50 meter hoogte.
De CU-CDA-VVD-PvdA-coalitie in Kampen heeft in 2013 besloten dat deze klimaatdijk moet worden aangelegd en tegelijk gezegd dat op het “definitieve” go-no go moment begin 2016 wordt besloten of Reeve wel moet worden gebouwd of niet. Mocht het volgende college wijzer zijn en besluiten om niet over de Zwartendijk te gaan bouwen, zit Kampen dus opgescheept met een kale 150 meter brede en 5.20 hoge dijk in het nu nog fraaie landschap tussen Zwartendijk en Drontermeer.
Kampenaren fietsen en vogelen daar liever, zoals ze er ook liever koeien en schapen zien grazen.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen