Woensdagavond heeft Wethouder Martin Ekker zijn ontslag aangeboden en zijn functie als wethouder beschikbaar gesteld.
Ekker kreeg tijdens een lange raadsvergadering veel vragen op zich afgevuurd maar koos er voor deze niet te beantwoorden. In plaats daarvan las hij een verklaring voor waarmee hij zijn ontslag aankondigde. “Gezien de agendering van dit thema vanavond en gelet de deels suggestieve vragen die u heeft gesteld heb ik het gevoel dat dit vertrouwen voor wat mij betreft onvoldoende aanwezig is om als wethouder te blijven functioneren. Ik dank u, de ambtenaren en de inwoners van de gemeente Kampen voor de mooie jaren die ik in Kampen wethouder mocht zijn, daar heb ik echt van genoten… ”
De verklaring van de wethouder kwam na een vergadering waarin alle partijen, uitgezonderd Ekker’s eigen partij de VVD, kritische vragen stelden over de manier waarop de wethouder omgegaan was met de verkoop van de Stadskazerne. In deze vergadering werd het BING (Bureau Integriteit BV) rapport behandeld dat in opdracht van de gemeente was opgesteld naar aanleiding van kritische vragen van met name GBK fractievoorzitter Albert Holtland.
DeltaWonen moest vanwege nieuwe wetgeving voldoen aan bepaalde voorwaarden en is het verplicht activiteiten voor sociale huisvesting en commerciële activiteiten te scheiden. Koop door de gemeente Kampen leek Ekker de beste optie, maar dat is in strijd met het beleid dat er in de gemeente wordt gevoerd om zelf geen onroerend goed te gaan exploiteren. Voor het geval de gemeenteraad de koop zou afkeuren eiste deltaWonen van de gemeente een achtervang. In dit proces zijn vele onduidelijkheden ontstaan. Uit het rapport van BING bleek niet dat Ekker in de fout was gegaan en een partij eventueel had bevoordeeld, maar uit vele tegenstrijdigheden ontstond er toch een andere indruk, Ekker besloot na de vele kritische vragen niet tot beantwoording over te gaan, en hield de eer aan zichzelf.
VVD fractievoorzitter Beent Keulen betreurde het aftreden van Ekker, had complimenten voor zijn jarenlange inzet en gaf aan dat ook na het aftreden van Ekker graag nog deel te nemen in het college van B&W.
De overige fractievoorzitters gaven geen commentaar op het aftreden van Ekker, waarna de vergadering werd gesloten. Hoe het nu verder gaat en wie de opengevallen plaats van Ekker zal innemen, daarvoor is het uiteraard veel te vroeg.
Het is al de tweede wethouder die in deze coalitie voortijdig opstapt. In december 2014 moest Sybren Gerlofsma opstappen nadat zijn partij, de SP, uit de coalitie stapte, dit omdat een meerderheid van de raad het voorstel aannam om de huishoudelijke hulp te schrappen.