zaterdag, april 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsWethouder Veldhoen plaatst loopplank voor de otter

Wethouder Veldhoen plaatst loopplank voor de otter

-

Image00001

Einde in zicht voor herstelwerk Noorddiep Kampereiland

De werkzaamheden aan het Noorddiep op het Kampereiland worden binnenkort afgerond. Om dat te markeren plaatste wethouder Veldhoen van de gemeente Kampen vandaag een loopplank voor de ottervoorziening onder de Frieseweg. Eind 2013 werd in opdracht van de Stadserven begonnen met het herstel van oevers en rietkragen langs deze voormalige IJsselaftakking. Het herstel en langjarig beheer is mogelijk gemaakt met bijdragen door het Nationaal Landschap IJsseldelta en de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta+. Ook de Stadserven droeg als verpachter bij aan het project.

De laatste keer dat de oevers van het Noorddiep stevig werden aangepakt was in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sindsdien won het water het steeds vaker van het land. Langzaam maar zeker sloeg de golfslag stukken van de aanpalende weilanden en landerijen weg. Tegelijk ging ook de kwaliteit van de beeldbepalende rietkragen achteruit. Dat was onder andere het gevolg van vaak scheef hangende bomen die zorgden voor schaduwen waarin het riet niet goed gedijd. Riet langs het water vormt van nature een beschermende buffer voor de oevers waarlangs de agrariërs hun brood verdienen. Van het herstel van deze oevers en het versterken van de rietkragen profiteren dus zowel de natuur als het landschap en de agrarische sector.

Samen met een gezelschap van genodigden maakte wethouder Veldhoen vanmiddag een schouw langs de werkzaamheden. Bij de brug van de Kattewaardweg over het Noorddiep was goed te zien dat een bomenrij langs het water heeft plaatsgemaakt voor versterking van de rietoevers. Wie richting de Noorddiepweg kijkt, ziet dat een enkele laag over het water hangende wilg mocht blijven. In de kluit van deze boom huist immers een ijsvogel. Langs het Noorddiep is verder de beschoeiing over een lengte van enkele kilometers weer hersteld en rechtgetrokken. De komende jaren krijgt het aanwezige riet hier weer de kans om uit te groeien tot een rietkraag van soms enkele meters breed. De beschoeiing zelf is niet gemaakt voor de eeuwigheid. Deze is gemaakt uit honderd procent natuurlijk afbreekbaar materiaal, bestaande uit houten palen met daartussen wilgentakken die door jute bij elkaar worden gehouden.

Veldhoen sloot zijn rondtocht af met het plaatsen van een loopplank voor de otter op de plek waar het Noorddiep onder de Frieseweg door duikt. Gehuld in lieslaarzen en tot zijn middel in het water had de wethouder de lachers op zijn hand, maar zijn werk diende wel een mooi doel. Met deze nieuwe ottervoorziening heeft de otter namelijk de kans om de verbinding richting de binnenwateren te zoeken, zonder de gevaarlijke weg te hoeven oversteken. De otter werd onlangs op het Kampereiland gespot en de Natuurvereniging IJsseldelta en KNV Zwolle hebben het knelpunt Frieseweg succesvol bij de gebiedsbeherende instanties aangekaart.

Image00002

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen