Wie kent het nog, partyschip ss Succes

succes

 

Jarenlang was dit, in 1897 gebouwde stoomschip, de eyecatcher van het Kamper stadsfront, totdat het (inmiddels alweer heel wat jaren geleden) plotseling verdween uit het Kamper stadsgezicht.

Vaak meerdere malen per week klonken de vrolijke tonen van het eveneens antieke stoomorgel tot ver buiten de (binnen)stadsgrenzen en was dit soms zelfs tot in de nieuwbouwwijken te horen. Toeristen, ouderen, kinderen iedereen bleef staan als het orgel klonk.  Al heel wat jaren doet het schip (wat tegenwoordig de thuishaven Almere heeft)  dienst als restaurant, opnamelocatie (RTV, film, commercials etc.) en als podium voor optredens. Met de kilometers ver te horen karakteristieke klanken van Europa’s grootste Calliope (scheeps-stoomorgel) aan dek, is het nog steeds een échte publiekstrekker tijdens (nautische) evenementen en stoomfestivals.

De geschiedenis
Het stoomschip Succes werd tegen het einde van de 19-eeuw te water gelaten als stoomsleepboot en was, met een lengte van bijna 40 meter en een stoomvermogen van omgerekend bijna 700pk, één van Neerlands grootste en sterkste rivierslepers. Na het stoomtijdperk kreeg het een 2e leven als stoom-tankercleaner. Het schip kwam uiteindelijk rond 1970 op de sloop terecht. Na ruim 10 jaar wachten op de slopershamer werd het tot wrak verworden schip, om zijn absoluut unieke stoomtechniek, alsnog gered en herrees na een langdurige restauratie uiteindelijk als luxe passagiers-stoomschip.

Werkeloos
Van 1973 tot 1985 lag de Succes werkeloos bij Rijsdijk-Bos in Hendrik Ido Ambacht. Het casco, respectievelijk de nog aanwezige complete en unieke stoominstallatie, waren voor Joop Th. Mos uit Enkhuizen de moeite het schip te behoeden voor een definitief einde. Hij slaagde erin partners voor de restauratie van dit bijzondere stukje scheepvaarthistorie te vinden, waaronder de beroemde Amerikaanse hartchirurg Dr. William Perry Murphy, en ging aan de slag. Tot 1994 werd er gebouwd aan het stoomschip Succes.

Het oorspronkelijke casco werd tot op de waterlijn afgebroken en opnieuw opgebouwd. De stoommachines werden volledig gerestaureerd en na 9 jaar herrees het ss Succes als Neerlands oudste en grootste schroef-aangedreven salonstomer. Een bijzonder luxueus en exclusief passagiers-stoomschip, mét onder andere een verhoogde boeg en een 2e dek. Maar het werd ook, mét behoud van het nostalgische en authentieke karakter gemoderniseerd om aan alle veiligheidseisen te voldoen die de scheepvaartinspectie stelde voor de passagiersvaart met de “Succes”.

Later werd de Succes ook voorzien van een dieselmotor (met een eigen derde schroef), zodat er zowel op stoom als met een dieselmotor kan worden gevaren. Tegelijkertijd werd de stoomketel geschikt gemaakt voor het stoken van dieselolie in plaats van ‘zware olie’

Bij gebrek aan een opvolger, en het gezien het feit dat de huidige eigenaar zich in 2017 in het buitenland wil vestigen, wordt het schip geveild en verkocht als motor-passagiersschip.

Mocht u nog een leuk scheepje zoeken, er kan geboden worden…

 

Bron – http://www.partyschipsucces.nl/phocadownload/Verkoopbrochure_ms_Succes_okt_2016.pdf

 


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673