donderdag, april 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsWillem Kolff Stichting organiseert twee bijzondere evenementen in Kampen en Groningen

Willem Kolff Stichting organiseert twee bijzondere evenementen in Kampen en Groningen

-

Willem Johan Kolff, 14 februari 1911 – 11 februari 2009De Willem Kolff Stichting mede-organiseert op 7 en 8 oktober twee bijzondere evenementen in Kampen en Groningen. Op maandag 7 oktober ontvangen Willem Johan Kolff en zijn vrouw Janke Kolff-Huidekoper postuum de Yad Vashem-onderscheiding in Kampen. Op dinsdag 8 oktober staat het revolutionaire uitvinderswerk van Kolff en zijn kunstnier centraal bij een bijzonder studium generale in Groningen. Tevens zal hier de Kolff Prijs 2013 worden uitgereikt aan prof. dr. H. David Humes (VS) voor zijn pionierswerk op het gebied van cel-technologie in de strijd tegen nierfalen.

Yad Vashem eert postuum Pim en Janke Kolff voor redden Joodse onderduiker in Tweede Wereldoorlog

Prof. dr. Willem Johan ‘Pim’ Kolff (1911-2009) en zijn vrouw Janke Kolff-Huidekoper (1913-2006) ontvangen postuum op maandag 7 oktober 2013 om 15.30 uur in de raadszaal van het stadhuis van Kampen samen de Yad Vashem onderscheiding van de staat Israël. Het echtpaar Kolff krijgt de onderscheiding als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ voor het redden van het Joodse onderduikertje Erik Meijler (1938) tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De onderscheiding wordt in aanwezigheid van Erik Meijler, zijn familie en de Kamper burgemeester Bort Koelewijn uitgereikt door de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Divon. De oorkonde met medaille wordt in ontvangst genomen door de twee oudste kinderen van Pim en Janke Kolff, de in Groningen geboren en in Kampen opgegroeide Jaap ‘Jack’ Kolff (1938) en Adrie Burnett-Kolff (1940). Zij komen hiervoor over vanuit de Verenigde Staten en Engeland.

Uitreiking Kolff Prijs 2013 en studium generale over revolutionair nieronderzoek

Revolutionair nieronderzoek – Lezingen door Herman Broers en H. David Humes
Datum: Dinsdag 8 oktober 2013
Locatie: bovenzaal Oosterpoort, Trompsingel 27 in Groningen
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Toegang: gratis
De wereldberoemde arts en uitvinder Willem Kolff legde de basis voor de kunstnier in Groningen. De Amerikaanse onderzoeker dr. H. David Humes trad in Kolffs voetsporen en bestrijdt (acuut) nierfalen met levende cellen als therapeutisch hulpmiddel.

Dokter Kolff en de kunstnier

Groningen als bakermat van een medische revolutie (Herman Broers)
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat arts, verzetsman en uitvinder van de kunstnier Willem Johan Kolff (1911-2009) in Groningen aan zijn carrière begon. Als vader van kunstmatige organen wees Kolff de wereld op de meerwaarde van machines aan het patiëntbed. Met zijn eerste uitvinding, de kunstnier, maakte hij nierfalen tot een behandelbare aandoening. In zijn Groninger jaren (1938-1941) legde ‘dokter Kolff’ de basis voor de uitvinding van de kunstmatige nier. Hij werd een gelauwerd man, maar zijn tijdgenoten in Groningen begrepen deze uitvinderarts en zijn bizarre opvattingen lang niet altijd. Journalist en historicus Herman Broers is auteur van de biografie Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren (2003, 2011) en medeoprichter van de Willem Kolff Stichting. Deze lezing is Nederlandstalig. Voor meer informatie, zie www.dokterkolff.nl.

Beyond Kidney Dialysis

Are Living Cells the New Frontier? (Prof. dr. H. David Humes)
Bij nierfalen wordt vooral geprobeerd om schadelijke stoffen te verwijderen met behulp van filtratietechnieken, zoals nierdialyse, een uitvinding van Willem Kolff. In aanvulling daarop proberen andere uitvinders nu met behulp van al dan niet ‘gedresseerde’ cellen complicaties van nierfalen te bestrijden. De Amerikaanse arts David Humes is zo’n ondernemende onderzoeker. Hij zal vertellen over nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van nierfalen, waarbij cellen als therapeutisch hulpmiddel centraal staan. Humes ontwikkelde onder meer een kunstnier met levende cellen, die mogelijk het nog steeds hoge sterftecijfer bij acuut nierfalen (50-70 procent) aanzienlijk omlaag kan brengen. De lezing van Humes is Engelstalig. Prof. dr. H. David Humes is hoogleraar interne geneeskunde aan de University of Michigan in Ann Arbor (VS). Hij geeft leiding aan de biotech bedrijven Innovative BioTherapies en CytoPherx.

Kolff Prijs 2013

Voor zijn baanbrekend onderzoek krijgt David Humes in Groningen na afloop van zijn lezing de Kolff Prijs 2013 van de Willem Kolff Stichting overhandigd uit handen van de oudste zoon van kunstnieruitvinder Willem Kolff, de in Groningen geboren hartchirurg (em.) Jack Kolff (1938) uit Philadelphia (VS).
Dit programma wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, in samenwerking met de Willem Kolff Stichting en het BioMedical Materials programma (BMM). Het maakt deel uit van een landelijke serie lezingen over regeneratieve geneeskunde ‘As good as new?’ Voor meer informatie: www.bmm-program.nl.

Willem Kolff Stichting

Cellebroedersweg 7-A
8261 GV Kampen
tel: (038) 331 11 26
info@willemkolffstichting.nl
www.willemkolffstichting.nl

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen