Woonboerderij ‘Het 8ste werk’ krijgt brede steun van gemeente

1604

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Jaap Boersma en Gea Overweg; wie kent ze niet? Reeds jarenlang timmeren ze met eeTze flink aan de weg en bieden iedere donderdagavond een lekkere maaltijd voor mensen die behoefte hebben aan een praatje. Binnenkort gaan ze in de boerderij aan de Zwartendijk 8 aan een nieuw avontuur beginnen. ‘Het 8ste werk’ wordt een kleinschalige leefgemeenschap van acht appartementen waar bewoners ‘die in een lastige situatie zitten tijdelijk op adem kunnen komen’. Het plan wordt gesteund door de provincie en de gemeente Kampen; die samen 250.000 euro voor dit plan op tafel leggen.

De behoefte om ‘Het 8ste werk’ op te zetten is ontstaan nadat Jaap en Gea 4,5 jaar geleden zijn gestart met ‘eeTze’ in IJsselmuiden. ‘EeTze is een laagdrempelige voorziening waar mensen die een praatje nodig hebben of even gezellig met elkaar willen eten. Jaarlijks ontvangen zij tweeduizend mensen’, vertelt wethouder Jan Peter van der Sluis. ‘Nu hebben ze een nieuw initiatief; een plan dat we als college van harte ondersteunen. Daarom hebben we erin toegestemd dat ze de boerderij aan de Zwartendijk nummer 8 kunnen kopen.’ De boerderij gaat voor een marktconforme prijs van de hand. Ook zal het bestemmingsplan worden aangepast om zo de nieuwe woonfunctie mogelijk te kunnen maken.

Tijdelijke opvang
Niet alleen gaan Jaap en Gea zelf in de boerderij wonen, ook zullen ze er acht appartementen realiseren waar mensen ‘die tussen wal en schip vallen’ tijdelijk kunnen wonen en tot rust komen. ‘Het 8ste werk wordt een opvangplek voor mensen die bijvoorbeeld in scheiding liggen; een soort rustplek om mensen de kans te geven de boel weer op de rails te krijgen’, aldus de wethouder. ‘Bedoeling dat mensen hier maximaal anderhalf jaar verblijven.’
Mensen die nu tussen wal en schip raken, kunnen op dit moment tijdelijk onderdak vinden bij de opvang van het Leger des Heils, maar dat biedt niet de faciliteiten van ‘Het 8ste werk’ van Jaap en Gea. ‘Bij het Leger is de opvang van korte duur; zeker geen anderhalf jaar. En je komt er ook niet op deze manier tot rust’, weet Van der Sluis. ‘Bij ‘Het 8ste werk’ gaan mensen meehelpen in de moestuin en in de boomgaard. Er is een stiltetuin, goede gesprekken, samen dingen doen.’

‘Geen luchtfietserij’
‘Voor de gemeente Kampen is van belang dat dit initiatief niet na twee jaar als een luchtbel uit elkaar knalt’, vertelt de wethouder. ‘We hebben goed gekeken naar de financiële onderbouwing, want het plan moet wel rendabel zijn, mag geen luchtfietserij zijn.’ De business case die het echtpaar heeft gepresenteerd maakte indruk, zo blijkt. ‘We hebben er vanuit verschillende disciplines naar gekeken en groen licht gegeven.’ Dat betekent dat er, naast de provinciale bijdrage van twee ton, ook een eenmalige innovatiesubsidie van 50.000 euro vanuit de gemeente Kampen voor dit project beschikbaar is. ‘Voor de gemeente Kampen is het prettig dat er een plek is voor mensen die vaak net tussen wal en schip vallen. Mensen die (nog) geen zorg of ondersteuning nodig hebben maar het ook niet helemaal alleen redden. Zo’n plek hebben we nog niet binnen de gemeente Kampen’, aldus wethouder Jan Peter van der Sluis. Verwacht wordt dat dit project voorkomt dat mensen anders aanspraak zullen maken op diverse sociale voorzieningen. Daarmee levert ‘Het 8ste werk’ uiteindelijk niet alleen een besparing voor de gemeente op, maar worden mensen ook op betere wijze geholpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Jaap Boersma: ‘We zijn blij dat de gemeente Kampen ons steunt in ons initiatief. In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe de levens van mensen, om allerlei uiteenlopende redenen, uit balans raken. We hebben ervaren hoe fijn het is om dan een plek te hebben waar je naar toe kunt gaan en waar je gewoon jezelf mag zijn en merkt dat je er weer toe doet.’ Meer weten? Kijk op www.het8stewerk.nl en volg de ontwikkelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP