Woonwagenstandplaatsen in Kampen en IJsselmuiden

 

Net zoals in de rest van Nederland, is er in Kampen een groot tekort aan woonwagenstandplaatsen. Vanaf 1998 is er geen een meer bijgekomen. GBK vindt het bijzonder dat de woningnood vlak voor de verkiezingen door iedere partij opgepakt wordt maar dat we geen enkele andere partij horen over het tekort aan standplaatsen voor woonwagenbewoners.

De woonwagencultuur is een in Nederland en wereldwijd erkende cultuur. Daarvoor is de Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland (VBWN) opgericht. Deze heeft zich hiervoor actief en met succes ingezet. Sinds 2014 staat de woonwagenlevensstijl op de Unesco-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed.

Meer dan drie jaar geleden schreef de ombudsman al een rapport over het belang van waarborgen voor voldoende staanplaatsen, en vroeg hij gemeenten om daar meer hun best voor te doen. Nadat het woonwagenbeleid eind vorige eeuw werd gedecentraliseerd, voerden veel gemeenten een uitsterfbeleid, wat betekende dat er geen nieuwe woonwagenplaatsen meer bijkwamen, en bestaande plekken werden opgeheven na verhuizing of overlijden. Veel jonge bewoners konden daardoor alleen nog in een gewone woningen terecht.

Maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2014 dat de eigen cultuur van woonwagenbewoners behouden moet blijven en dat overheden die culturele identiteit moeten beschermen. Ook het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens gaf het uitsterfbeleid flinke kritiek, en in 2018 schreef minister Ollongren een nieuw beleidskader voor gemeenten over het waarborgen van de culturele identiteit van woonwagenbewoners.

Dit geldt ook voor Kampen. Elina Schmidt Blokzijl en Suat Azer maken zich al jarenlang hard voor deze groep inwoners van Kampen. Dat heeft tot nu toe opgeleverd dat er onderzoek wordt gedaan naar drie mogelijke uitbreidingslocaties waar de uitkomsten medio dit jaar bekend moeten zijn. Dit zal naar verwachting een twintigtal standplaatsen opleveren. Dat is lang niet genoeg. 20 jaar lang niets doen heeft een achterstand opgeleverd die ingehaald moet worden. Er is dus werk aan de winkel!

Het is geen sexy onderwerp, en voor veel politieke partijen levert het misschien niets op maar dat moet niet uitmaken. Woonwagenbewoner, schutter, turk, boer, ondernemer, oud, jong, beperkt, gelovig of atheïst… Samen zijn we Kampen en moeten we kunnen wonen en leven op de manier die bij ons past. Daar ligt de taak voor de gemeente, dat is pas bouwen voor iedereen!

Wil jij ook onderdeel zijn van een gemeente die echt oog heeft voor al haar inwoners? Stem dan 16 maart Gemeente Belang Kampen!


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.