Humanitas helpt jongeren met schulden

273

KAMPEN – Het derde inloopspreekuur van Humanitas in de bibliotheek van Kampen staat in het teken van schuldenproblematiek bij jongeren en jongvolwassenen. Veel jongeren tussen de 16 en 24 jaar hebben geldstress. Een op de zes heeft zelfs betalingsachterstanden van 2.500 euro of meer. Op 10 juli vertelt Humanitas jongeren (of hun ouders/verzorgers) graag meer over het programma ‘Get a grip’, om de schuldenproblematiek bij de jeugd aan te pakken.

‘Er wordt van uit gegaan dat iedereen vanaf zijn achttiende levensjaar financiële verantwoordelijkheid kan nemen, maar niet iedereen is hiertoe in staat’, weet Antoinet Kootstra, Coördinator Get a Grip en Thuisadministratie afdeling Zwolle e.o. ‘De financiën in goede banen leiden, het overzicht behouden in de inkomsten en uitgaven kan erg lastig zijn.’ Volgens Antoinet hebben veel jongeren geen spaarrekening, kunnen ze moeilijk verleidingen weerstaan en zijn ze gericht op de korte termijn. ‘Hierdoor ontstaat een uitgavepatroon dat moeilijk te doorbreken is.’

Geldproblemen
‘Het gevolg is dat jongeren vaak meer geld uitgeven dan ze eigenlijk hebben’, aldus de coördinator. ‘Door de geldproblemen ervaren ze veel stress. Het opbouwen van een toekomst wordt lastig. Ze zijn teveel bezig met het generen van inkomen; zoeken op alle vlakken werk, om maar uit de sores te komen.’ Landelijke studies tonen aan dat studiefinanciering en/of salaris direct wordt gebruikt voor het aflossen van schulden. Jongeren besteden daardoor steeds minder aandacht aan schoolwerk, ze zijn vaker afwezig en schooluitval ligt op de loer. In het uiterste geval wordt de opleiding niet afgemaakt, maar wordt er gekozen voor werk om uit de financiële sores te komen. ‘In eerste instantie zijn de problemen dan opgelost, maar de reden waardoor deze financiële problemen ontstonden niet.’ Humanitas kan mensen, met het programma ‘Get a grip’ helpen inzicht en structuur te vinden, zodat er een deugdelijke thuisadministratie plaatsvindt en er duidelijk zicht komt op de inkomsten én uitgaven. Dit kan financiële problemen in de toekomst voorkomen. Antoinet: ‘Jongeren leren vaak niet hoe ze goed moeten budgetteren. Problemen lijken door meer werk dan even opgelost te zijn, maar al snel vervalt men in oude gewoonten, zodat zich binnen afzienbare tijd weer problemen voordoen. Vaak zien we deze mensen bij ons binnenkomen, maar dan zijn ze vaak al ergens in de dertig. Het zou juist prettig zijn wanneer zij al veel eerder bij ons zouden aankloppen. Dan hadden veel van de problemen voorkomen kunnen worden.’ Humanitas Get a grip biedt hulp aan deze worstelende groep jongeren. Heb jij problemen om rond te komen? Of ben jij een ouder en herken je de geschetste problemen bij jouw kind? Loop dan zeker binnen op het spreekuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP