Restauratie toren Bovenkerk moet uitgebreid worden

369

De toren van de Bovenkerk verkeert in een slechte staat en wordt gerestaureerd. Na een eerste onderzoek is gebleken, dat zowel de fundering als het gevelwerk herstelt moeten worden. Half mei is gestart met het herstel van de fundering en is de toren in de steigers gezet. Inmiddels is de fundering hersteld en zijn maatregelen getroffen om verdere verzakking te voorkomen.

Bij een recente detailinspectie van het gevelwerk is naar voren gekomen dat uitgebreidere restauratie nodig is. De kosten van de restauratie nemen hierdoor toe met 1,4 miljoen euro.

Bij de voorbereiding van de restauratie is al aangegeven, dat een uitvoerige inspectie pas kan plaatsvinden wanneer de toren compleet in de steigers is gezet. Begin oktober stond de toren compleet in de steigers en is gestart met de inspectie van de gevels. Na een eerste globale inspectie bleek vooral het natuursteen in de gevels veel slechter dan in eerste instantie was opgenomen. Vervolgens is een gedetailleerde inspectie uitgevoerd. Bij deze inspectie zijn deskundigen, zoals monumentenzorg en natuursteenspecialisten, betrokken.

Beperkte restauratie in het verleden zorgt voor meerkosten nu
Het compleet in de steigers zetten is duur en ingrijpend. In de jaren ‘90 is de toren voor het laatst compleet in de steigers gezet. In de restauratiewereld is het gebruikelijk om restauraties zo uit te voeren dat een monument er weer voor een periode van 30 tot 40 jaar tegen kan. De restauratie in de jaren ‘90 blijkt minder duurzaam dan aanvankelijk gepland.

Destijds is alleen de hoogst noodzakelijke tufsteen vervangen en op meerdere plaatsen is geschild in plaats van vervangen. Schillen is het gedeeltelijk afkappen van de tufsteen, zodat oppervlakkige beschadigingen en verweringen worden verwijderd. Binnen het huidige meerwerk wordt tufsteen vervangen waar dat nodig is.
Aanvullende subsidiemogelijkheden

Op basis van de eerste begroting is provinciale subsidie aangevraagd voor de restauratie. Omdat het subsidieplafond is bereikt, is het niet mogelijk voor het extra werk een aanvullende subsidieaanvraag in te dienen. Ook is het niet toegestaan in 2019 een nieuwe aanvraag in te dienen omdat slechts éénmaal voor hetzelfde project subsidie mag worden verstrekt.

Voor de instandhouding van grote monumenten is er een aanvullende subsidieregeling bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Hiervoor is totaal 25 miljoen beschikbaar. De komende weken wordt zowel ambtelijk als bestuurlijk geprobeerd om hiervoor in aanmerking te komen. Of de gemeente Kampen voor de aanvullende subsidie in aanmerking komt en voor welk bedrag wordt pas in 2019 definitief duidelijk. Daarnaast zijn de provincie en het Rijk gevraagd de mogelijkheden voor extra subsidie te onderzoeken.
Langere periode voor restauratiewerkzaamheden

Door de uitbreiding van de restauratiewerkzaamheden duurt de periode dat er gewerkt wordt ook langer. De planning is nu dat de restauratiewerkzaamheden in april 2020 worden afgerond. Het is daarom mogelijk dat omwonenden langer dan verwacht overlast kunnen ervaren. De gemeente houdt omwonenden en stadsgenoten op de hoogte van de uit te voeren werkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP