DOS – Slechte match wordt toch omgezet in winst

214

(Ingezonden sport)
Door Jan de Vries / Foto Frans Habekotté‎

Na twee competitieloze zaterdagen was het de vraag hoe het met de vorm van de geelzwarten zou staan. In de tussentijd was er één oefenwedstrijd gespeeld tegen ZAC (3-0 winst) en afgelopen dinsdag was er uitstekend getraind. Maar ja, wat zegt dat?

Nou, dat zegt helemaal niks. O.N. speelde vrij uit. De jonge selectie van Peter Bokma was namelijk al gedegradeerd en had niets te verliezen. DOS heeft alles te verliezen. Het voelt de hete adem van Sparta Enschede in de nek en dit lijkt toch verlammend te werken. Er zit angst in het elftal, de linies sluiten niet goed aan en het samenspel functioneert niet soepel.

Maar het gaat uiteindelijk om de punten en hoe er gewonnen wordt is in deze fase van de competitie niet van het grootste belang.

In de 7e minuut van de wedstrijd zag het publiek één van de weinige fraaie DOS aanvallen. Raymon Beuling kwam over rechts door, drong de zestien meter binnen en omspeelde zijn directe tegenstander. Daarbij werd hij ten val gebracht. Van alle spelers en toeschouwers dachten de meesten toch echt dat dit een strafschop zou opleveren, maar scheidsrechter Assink zag er niets in. Het eerste gevaar van O.N. leverde wel direct een goal op. Rond het middenveld komt Mauro Lodde aan de bal. Met zijn snelheid liet hij drie man achter zich. En met een prima schot in de verre hoek liet hij vervolgens ook Kevin Dijkstra kansloos.

DOS was van slag door de vroege achterstand en was niet bij machte om het O.N. moeilijk te maken. De achterste linie wist het middenveld niet te vinden, waardoor te snel de lange bal werd gehanteerd. Dat het doelpunt, wat in de 26e minuut toch viel, vanuit een vrije trap moest komen was derhalve mooi meegenomen. Twan Knul werd licht aangetikt en Allan Bakker ging achter de bal staan. Vanaf circa 25 meter krulde hij de bal perfect in de kruising. De gelijkmaker werkte niet bevrijdend, want het spel zakte qua niveau nog verder weg. O.N. was de bovenliggende partij en kreeg enkele mogelijkheden via Stef Kamphuis. Pas in de laatste minuut voor rust had DOS de tweede mooie aanval in huis. Het spel werd van links naar rechts verlegd en ook nu kon Raymon de zestien binnendringen. Zijn schot in de korte hoek werd met veel moeite door keeper Thom ter Riet gekeerd.

De theepauze lijkt DOS in eerste instantie goed gedaan te hebben. Al in de 46e minuut dient zich het eerste gevaar aan. Erik Rotman neemt vanaf 25 meter keeper Ter Riet onder vuur. Hij krijgt geen grip op de harde pegel en de bal komt voor de voeten van Twan terecht. Met dit buitenkansje weet de spits wel raad en hij schiet de bal beheerst tegen de touwen. Maar zelfs de voorsprong is wonderwel niet genoeg om DOS aan het voetballen te krijgen. O.N. neemt het initiatief en weet opnieuw enkele mogelijkheden te creëren via Mauro Lodde en Rico Boom. In de 61e minuut wordt de terechte gelijkmaker geproduceerd. Na een mooie aanval is het Dennis Voorhuis die de bal hoog in het dak van het doel weet te schieten.

Een paar minuten later komt O.N. bijna op voorsprong, maar Kamphuis schiet de bal in het zijnet.

Pas in het laatste kwartier lijkt DOS te beseffen dat het met deze stand grote averij oploopt. Timo Petersen wordt gebracht voor Wim Snippe. Nog maar amper in het veld krijgt Timo een kans. Vanuit een voorzet van Maurice Vespignani neemt hij de bal ineens op de pantoffel. Zijn schot gaat rakelings over. In de 79e minuut is Maurice zelf eveneens twee keer dreigend, eerst met een schot, direct daarna met een kopbal.

In de 84e minuut weet DOS opnieuw op voorsprong te komen en dit maal definitief. Een snelle ingooi zorgt voor een voorzet. O.N. krijgt de bal niet weg en de hoge bal komt bij Twan terecht. Hij reageert alert en kopt de bal netjes in het netje.

Door deze benauwde zege blijft DOS koploper. Sparta wist ook te winnen en daardoor is het gunstige doelsaldo van de poelänten dat er voor zorgt dat DOS bovenaan staat. Nog twee finales te spelen. Volgende week eerst thuis tegen FC Zutphen. Daarmee treft DOS een tegenstander die nog volop verwikkelt is in de strijd om P/D. Dat geldt eveneens voor Sparta Enschede, want dat gaat op bezoek bij De Esch.