Goudhaantje van voetstuk gehaald

403

Altijd al benieuwd geweest hoe de gouden haan, die op eenzame hoogte bovenop de Bovenkerk gehuisvest is, er van dichtbij uitziet? Tot half september staat de haan opgesteld in de centrale hal van het stadhuis. Daar kunt u ‘m van dichtbij bekijken.

Sinds augustus vorig jaar staat de Bovenkerk in de steigers om gerestaureerd te worden. Als onderdeel van de verbouwing van de Boventoren is de haan nu opnieuw verguld met bladgoud. Het goud heeft een dikte van slechts 0,0001 millimeter (een mensenhaar is tussen 0,017 en 0,181 mm), waardoor er slechts voor enkele honderden euro’s aan goud zit op de haan. De kosten voor het vergulden zit ‘m voornamelijk in de uren, aldus gemeente Kampen.


Half september wordt de haan weer teruggeplaatst op 68 meter hoogte. De gehele restauratie moet in april 2020 volledig zijn afgerond. Hiervoor is dan de fundering verstevigd om verdere scheefstand te voorkomen, het gevelwerk hersteld en de wijzerplaten van het uurwerk zijn gerestaureerd. De bekleding van de toren bestaat vooral uit een schil tufsteen met een stevige draagconstructie van bakstenen zogenaamde kloostermoppen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here