Aftrap Nationale Voorleesdagen bij OJS het Scala en bibliotheek in Kampen

Van 22 januari tot en met 1 februari 2020 vonden De Nationale Voorleesdagen plaats!Woensdag vond de aftrap bij OJS het Scala plaats. Bekijk de video hierboven in de player.

Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Gedurende de campagneperiode zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten. Ook Bibliotheek Kampen organiseert leuke activiteiten voor peuters en kleuters!
De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip, een beter begrip van de wereld om je heen en het aanhalen van de band tussen (groot)ouder en kind. De campagne richt zich op ouders van kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar. Het ‘kernkind’ is het kind van 3 jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt.

Het Nationale Voorleesontbijt
Woensdagmorgen werd tijdens de wekelijkse BoekStart ochtend in de Bibliotheek ook gesmikkeld en gesmuld van broodjes en fruit, en natuurlijk van het voorlezen uit ‘Moppereend’. Ook werd er driftig gekleurd op de speciale ‘Moppereend’-kleurplaten. Ruim 20 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar hadden dikke pret, en hun ouders en begeleiders genoten zichtbaar mee.
Megantische voorstelling ‘Moppereend’

Volgende week kunnen kinderen genieten van de Megantische voorstelling ‘Moppereend’. Marlies en Marieke van Partou Kinderopvang lezen voor en spelen scènes uit het Prentenboek van het jaar: Moppereend. Moppereend maakt iedereen treurig, zelfs die grappige Hond die zo graag graaft en Konijn die het allerliefst wil huppen. Gaat zo’n mopperbui ooit weer over? En wat gebeurt er dan? We gaan het samen beleven!
Marlies en Marieke gebruiken onder andere gebaren en muziek van Muziekmaatjes waardoor het verhaal gaat leven voor de kinderen.
De voorstelling is gebaseerd op het prentenboek Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček. Moppereend gaat gedurende het prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Iedereen is van harte welkom.
• Woensdag 29 januari Bibliotheek
• 10.00 – 11.30 uur
• In de Van Mulkenzaal, 2e etage in de Stadskazerne, Oudestraat 216 in Kampen
• Entree: Gratis (ook voor niet bieb-leden)

Gratis voorleesknuffel

Lid zijn van de Bibliotheek is tot je 18e jaar gratis. Schrijf je (klein)kind in en ontvang een gratis Moppereend voorleesknuffel! (Zolang de voorraad strekt)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*