Balkenbeschildering (her) ontdekt aan de Burgwal

burgwal 80-81 mapsTijdens werkzaamheden aan Burgwal 80 te Kampen zijn vorige week balkbeschilderingen aangetroffen in de voorkamer op de beganegrond. De ontdekking werd gedaan door bouwhistoricus Geert Jan van der Schee van het gelijknamige Bureau voor Bouwhistorisch Onderzoek te Kampen.

IMG_3989 - kopie - kopieDe onderzijde van enkele balken zijn gedeeltelijk beschilderd met wapenschilden en ranken in zwart op blank eikenhout. Het gaat hier feitelijk om een herontdekking omdat men in 1878 al melding maakt van deze beschildering. (zie Burgwal 80 en 81; huis Kuinretorf op www.tekampen.nl) Nadien zijn de beschilderingen echter in vergetelheid geraakt en verloren gewaand.

De komende tijd zullen specialisten zich gaan buigen over de datering van deze beschilderingen. In de panden Burgwal 80 en 81 wordt momenteel een bouwhistorisch onderzoek gedaan, gecombineerd met dendrochronologisch onderzoek. Beide panden vormden vóór 1878 één groot pand met koetshuis en toren waarvan de geschiedenis terug gaat tot de Middeleeuwen. Door beide onderzoeken hopen we de rijke historie van deze panden beter in kaart te krijgen.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de beschilderingen is er op Zaterdag 26 Maart tussen 10:00 en 12: 00 gelegenheid om de balkbeschilderingen te bekijken onder leiding van Dhr Van der Schee. Wilt u hiervan gebruik maken meld u dan aan door een email te sturen naar: info@bouwhistoriekampen.nl

burgwal 80-81
Foto met dank aan Ernst Hupkes – www.tekampen.nl