Gisteren vond een cruciale bijeenkomst plaats over de ontwikkeling van een energiehub voor de bedrijventerreinen Melmerpark, Rijksweg 50, Zuiderzeehaven en Haatland. Het initiatief, dat in opdracht van ondernemers en onder coördinatie van IC Kampen tot stand kwam, richt zich op het aanpakken van netcongestie ( Onbalans tussen elektriciteitsvraag en netcapaciteit) in de regio.
Uit recent onderzoek blijkt dat de bedrijventerreinen in Kampen over het algemeen meer stroom produceren dan verbruiken, vooral dankzij windturbines en zonnepanelen op bedrijfsdaken. Toch ervaren ondernemers grote problemen: het verzwaren van bestaande aansluitingen of het verkrijgen van nieuwe grootzakelijke aansluitingen is momenteel niet mogelijk. Dit heeft directe gevolgen voor bedrijven zoals Broshuis en Princefibre, die recent nieuwe kavels hebben verworven, maar ook voor bestaande bedrijven die willen verduurzamen of hun productie willen uitbreiden.
Tijdens de bijeenkomst waren naast ondernemers ook gedeputeerde Tijs de Bree, wethouder Bas Wonink en vertegenwoordigers van Enexis en TenneT aanwezig. De noodzaak en potentie van een energiehub in Kampen werden uitgebreid toegelicht. Alle partijen spraken hun intentie uit om samen te werken aan de verdere ontwikkeling hiervan. Een belangrijk vertrekpunt is de groepstransportovereenkomst, een innovatieve oplossing die momenteel nog in de pilotfase zit. De verwachting is dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in april instemt met dit concept.
Gedeputeerde Tijs de Bree complimenteerde de ondernemers met hun grondige analyse en benadrukte dat de provincie middelen ontvangt vanuit het Rijk om energiehubs te ondersteunen. Ook wethouder Bas Wonink toonde zich enthousiast over de kansen die de energiehub biedt en benadrukte dat de sleutel tot succes lokaal ligt. Jorick Boshuizen van Enexis bevestigde dat er een grote vraag is naar ondersteuning bij energiehubs, met ruim 300 aanvragen in het werkgebied van Enexis, waaronder Kampen.
Een veelgestelde vraag van ondernemers was of de energiehub overbodig wordt zodra er rond 2030 netverzwaring plaatsvindt. Enexis gaf hierop een helder antwoord: de situatie waarin altijd aan de vraag van de ondernemer kon worden voldaan, zal nooit meer terugkomen. Daarom blijft een energiehub essentieel om de potentie van het bestaande netwerk optimaal te benutten.
Namens TenneT bevestigde Marja Meitern dat de landelijke netbeheerder klaarstaat om de energiehub te ondersteunen zodra Enexis en ondernemers tot overeenstemming zijn gekomen.
Voorzitter Bert Weever vatte de bijeenkomst krachtig samen: “Ondernemers ondervinden nu al de gevolgen van netcongestie en nemen individueel maatregelen. Met een gezamenlijke energiehub kunnen we efficiënter gebruik maken van de beschikbare netcapaciteit en onnodige investeringen voorkomen. We willen het proces niet laten stilvallen en zijn blij met de uitgesproken intentie van alle betrokken partijen om de energiehub Kampen daadwerkelijk te realiseren.”
Met deze bijeenkomst is een belangrijke stap gezet in de richting van een duurzame en toekomstbestendige energievoorziening voor de bedrijventerreinen in Kampen.