HartVoorBurkina

Boven- en Buitenkerk ontvangen belangstellenden weer met open deuren

Foto van auteur

Nu de temperaturen oplopen tot tropische waarden zijn de Boven- en Buitenkerk heerlijke koele plekken om te genieten van kunst en architectuur.

Ieder jaar zorgen tientallen vrijwilligers er voor dat de Bovenkerk vanaf het voorjaar en de Buitenkerk vanaf eind juni bijna dagelijks geopend zijn om belangstellenden te laten genieten van de fraaie kerkarchitectuur, maar ook van kunst en cultuur. Niet alleen toeristen passeren de grote kerkdeuren. De ervaring leert dat ook Kampenaren vaak de kans waarnemen om deze fraaie middeleeuwse topmonumenten te bezichtigen. Beide kerkgebouwen bieden dan ook meer dan alleen maar een fraai interieur. Zo is dit jaar in de kooromgang van de Bovenkerk werk te bewonderen van de Kamper kunstenaar Henri Vogel; met als hoogtepunt het enorme schilderij onder de titel ‘Dissolving Vieuws, dat hij vorig jaar september in het koor vervaardigde. In de Buitenkerk is, zoals ieder jaar, een kleine expositie ingericht met materiaal uit het parochiearchief. Dit jaar worden vooral voorwerpen getoond, die te maken hebben met de Dienst van de Tafel.

Daarnaast bieden beide kerken op de zaterdagen iets extra’s. In de Bovenkerk zijn er tot eind augustus om 15.00 uur Stadsconcerten. Voor de muziekliefhebber, maar ook voor de toevallige passant worden door diverse musici boeiende werken ten gehore gebracht. De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De Buitenkerk biedt iedere zaterdag de mogelijkheid tegen een kleine vergoeding en onder leiding van een gids de gewelven te bezoeken en zo die ‘andere’, onbekende en normaliter niet te betreden kant van een kerk te aanschouwen.

Met dank aan de vele vrijwilligers, laten beide kerken zo zien dat het monumenten zijn die midden in de Kamper samenleving staan.

Gerelateerde Berichten

Geef een reactie