Brandweerpost IJsselmuiden 1e bij Brandweerwedstrijden: Door naar de landelijke finale

De wedstrijdploeg van de post IJsselmuiden heeft zich zaterdag geplaatst voor de landelijke finale van de vaardigheidstoetsen. De ploeg wist in Garderen 1636 punten te behalen en dit is daarmee eerste geworden in de tweede gewestelijke ronde.

In totaal deden tien ploegen mee in deze tweede ronde in de klasse 112. Deze klasse betekent dat alle scenario’s kunnen voorkomen: brand, THV (Technische Hulpverlening), OGS (Ongeval Gevaarlijke Stof), meestal betreft het een combinatie. Samen met de ploegen van de posten Linschoten en Borne gaan zij door naar de landelijke finale. Deze vindt op zaterdag 15 september plaats in Leeuwarden. Hier komen de laatste negen ploegen bij elkaar en zullen daar tegen elkaar strijden. Aan het begin van de competitie zijn er 270 ploegen gestart. De post IJsselmuiden zit bij de laatste negen.

Het scenario van de wedstrijd in Garderen ging als volgt: De ploegen kregen een melding van een ongeval met beknelling op een bedrijfsterrein in Garderen. Aangekomen bij het terrein zag de ploeg rook uit het keldergat komen aan de buitenkant van het gebouw.
Buiten lag een slachtoffer op de grond. Het slachtoffer zat binnen opgesloten door de brandhaard en is uit het raam gesprongen om te vluchten. Echter is hij op een ijzeren pin gevallen en kon hij middels een betonschaar worden bevrijd. Ook het tweede slachtoffer zat in het raam te schreeuwen en gaf aan dat hij ook wilde gaan springen. Dit slachtoffer kon met de ladder worden bevrijd en had tevens de sleutels van het pand. Binnen in het pand trof men op de begane grond nog een slachtoffer aan. Deze kon door de rook niet meer naar buiten komen en moest door de brandweer in veiligheid worden gebracht. De brand is ontstaan in de kelder, het is een kleine brand, maar zorgde voor veel rookontwikkeling. Hier moest men gebruik maken van de zogeheten kelderprocedure om de brand zo goed te kunnen bestrijden.

Daarna kwam de ploeg in een bedrijfshal/werkplaats. Hier had een monteur geprobeerd om zijn collega’s die boven in het pand zaten te bevrijden. Door de rook schoot hij echter in paniek en heeft hij zijn collega aangereden. Deze collega lag bekneld onder de hoogwerker en moest bevrijd worden.

Het was een pittig scenario met vijf slachtoffers en veel schakelmomenten, juiste prioriteitstelling en alles moest binnen de gestelde tijd van 45 minuten.

Fotos: Marc Maurer/Brandweer IJsselmuiden
Bovenste rij: (vlnr) Korne Vos, Stefan van Rees, Jan van Marle
Onderste rij: (vlnr) Jan ten Berge, Dirk Palland, Simon Doorn

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*